У Дарницькому районі в Києві відкрили Центр комплексної реабілітації дітей та осіб із інвалідністю. У КМДА писали, що в центрі «діти з інвалідністю отримають усе необхідне для лікування та реабілітації». Там є відділення діагностики, арттерапії, сенсорно-інтеграційної терапії, логопед, психолог, соляна кімната, спеціальні тренажери й ігровий майданчик.

Однак уже невдовзі після відкриття центр розкритикували за неінклюзивність. Про недоліки центру написали, зокрема, спільнота «Цар-пандус» і киянин Олександр Стадніченко, який пересувається на колісному кріслі. Розповідаємо, які проблеми вони помітили.

Плитка зі скошеними краями

Перше, на що звернули увагу в спільноті «Цар-пандус»: територія навколо центру та пандуси на підходах до нього викладені плиткою «Старе місто». Ця плитка має фаску – скошені краї. Тож людям, які використовують колісне крісло, найімовірніше, буде незручно нею пересуватися. У спільноті вважають, що покриття пішохідних зон повинно бути гладким і без щілин.

«Пандус» зі сходинками

Олександр Стадніченко відзначив, що один вихід із центру веде на проїжджу частину, а інший – це «пандус» зі сходинками.

Також до головного входу приставили решітчастий металевий пандус замість стаціонарного бетонного.

Ліфт, із якого не можна потрапити на перший поверх

Будівля центру має два поверхи, між якими можна пересуватися на ліфті. Проте останній доступний лише з вулиці. Щоб потрапити з другого на перший поверх, відвідувач центру має спуститися ліфтом та обійти будівлю, бо входу на перший поверх приміщення біля ліфта немає.

Таблички зі шрифтом Брайля, до яких не можна дотягнутися

У «Цар-пандус» відзначили, що сходи біля входу до центру не мають контрастного маркування, а на подвір’ї відсутня тактильна плитка для навігації людей з порушеннями зору (хоча на плитці «Старе місто» вона б однаково втратила будь-який сенс). Водночас біля центру встановили таблички зі шрифтом Брайля, але до однієї з них не можна дотягнутися руками, бо підхід перегороджений перилами пандусу.

Скляна душова кабінка

Стадніченка обурило й те, що в душовій встановлена скляна кабінка. Чоловік наголосив, що це небезпечно, тому що люди з інвалідністю можуть впасти та зачепити стінку колісним кріслом. «Та й взагалі, людині з інвалідністю часом треба допомогти в душі, а як це зробити в тісній кабінці?» – пише Стадніченко. На його думку, у душовій мали бути звичайні шторки.

Підйомники, які цілком перекривають сходи

Підйомники змонтовані таким способом, що повністю перекривають сходи. Отже, якщо підйомником хтось користується, інша людина не може потрапити на сходи. «Подібні підйомники викликають багато питань – ними не можуть самостійно користуватися люди з інвалідністю, вони потребують постійного обслуговування та й загалом часто просто не працюють»,пишуть у «Цар-пандус».

«Інклюзивний» ігровий майданчик зі сходами

Елементи ігрового майданчика не виглядають інклюзивно. Наприклад, альтанка піднесена над поверхнею та має сходинки з обох боків.

Варто відзначити, що в коментарях до публікації деякі жителі Дарницького району обурювалися критикою нового центру. Дехто писав, що краще вже мати «неідеальний», зате сучасний і безкоштовний центр, ніж не мати його взагалі. У відповідь активісти наголосили, що підтримують створення подібних реабілітаційних центрів, але виступають проти нехтування нормами та правилами будівництва таких закладів.


У грудні 2020 року КМДА заявила про плани відкрити заклади для реабілітації дітей з інвалідністю в кожному районі Києва.

В Оболонському районі нове відділення Центру комплексної реабілітації дітей з інвалідністю добудували в грудні 2021-го.

Інші реабілітаційні центри облаштують на Лісовому масиві та Троєщині.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ФОТО: КМДА, Дарницька РДА, Олександр Стадніченко, «Цар-пандус»

ОБКЛАДИНКА: КМДА