Українська ІТ-компанія mcpk. переходить на 4-денний робочий тиждень, пише DOU.

Нині 13 спеціалістів компанії вже працюють за таким графіком. Частину проєктів перевели в новий режим, але процес переходу ще триває.

Адміністрацію переведуть на 4-денний робочий тиждень після того, як за таким графіком працюватиме більшість розробників, розповіли DOU в компанії.

Навіщо скоротили робочий тиждень

Як пояснили у mcpk., робочий тиждень скорочують, щоб підвищити ефективність рекрутингу. Тобто для того, щоб компанія виглядала привабливішою для потенційних співробітників, бо стандартного набору переваг, як-от: висока зарплата, комфортний офіс або можливість працювати дистанційно – уже не достатньо, щоб привабити фахівців на «перегрітому» ринку.

Крім того, у компанії сподіваються, що завдяки переходу на 4-денний робочий тиждень фахівці не вигорятимуть на роботі.

Тривалість щорічних відпусток через скорочення робочого тижня не зменшать.

Відмовитися від нового режиму роботи можуть лише в тому разі, якщо виявиться, що розробникам це не цікаво. Та наразі співробітникам mcpk. новий графік подобається.

Як новий графік вплинув на команду

«Загалом на роботу працівників новий формат вплинув позитивно. Вони стали більш мотивовані, сконцентровані й організовані завдяки тому, що мають більше вихідних і можуть відпочити, зайнятися саморозвитком чи домашніми справами», – передає DOU слова представників mcpk.

У компанії кажуть, що встигають виконувати всі завдання вчасно й чотирьох днів вистачає на той обсяг роботи, який раніше виконували за п’ять.

Єдине, що змінилося: фахівці з однієї команди не можуть брати додатковий вихідний в один день – тепер вони чергуються.


Чотириденний робочий тиждень стає поширеною тенденцією у світі. У 2021-му стало відомо, що Іспанія тестуватиме скорочений робочий тиждень протягом трьох років. Уряд країни фінансово підтримає компанії, які погодяться скоротити робочий тиждень із 40 до 32 годин, не зменшуючи водночас зарплати.

У грудні 2020-го компанія Unilever повідомила про переведення своїх працівників на 4-денний робочий тиждень у Новій Зеландії.

Також The Village Україна писало про українців, які вирішили працювати в режимі чотириденного робочого тижня або працюють узагалі без вихідних.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі