У КМДА розповіли, як стати резервістом територіальної оборони, а також які завдання передбачає служба в територіальній обороні.

Що потрібно зробити, що стати резервістом

  1. Звернутися на «гарячу лінію» 063 651 44 46 (для Києва). За результатами опитування спрямовують на співбесіду до одного з командирів батальйону відповідно до району, де потенційний резервіст мешкає чи працює.
  2. Якщо співбесіда пройде успішно, командир визначить посаду, куди кандидата в резервісти доцільно призначити, і сформує направлення для проходження військово-лікарської комісії.
  3. Пройти військово-лікарську комісію в супроводі офіцера бригади територіальної оборони, який має пояснити всі етапи й особливості.
  4. До підрозділу територіальної оборони, з якими будете укладати контракт, надати такі документизаяву про бажання добровільно вступити на службу, копії всіх сторінок паспорта, копію ідентифікаційного коду, документів про середню та вищу освіту, свідоцтва про шлюб і народження дітей (якщо є), характеристику з місця роботи або навчання, кольорову фотокартку 9х12, довідку військово-лікарської комісії щодо придатності за станом здоров’я до проходження служби та довідку про несудимість (її можна отримати на сайті МВС в електронному вигляді та роздрукувати).
  5. Підписати контракт.

У КМДА також кажуть, що служба в лавах територіальної оборони передбачає гнучкий графік тренувань, регулярні заняття з вогневої, медичної, інженерної підготовки й десятиденні навчальні збори, що проходитимуть що один-два роки.

Серед завдань резервістів оборона та захист громади Києва, стратегічних об’єктів і комунікацій, органів державної та місцевої влади в разі збройної агресії та захист населення та довкілля в разі надзвичайних ситуацій.

Наразі в територіальній обороні Києва близько 400 людей, але кількість охочих приєднатися до лав територіальної оборони збільшується, сказав у коментарі телеканалу «Дом» заступник директора департаменту муніципальної безпеки КМДА Михайло Щербина. За його словами, лише за 24 січня на «гарячу лінію» зателефонувало 40 киян, охочих стати резервістами. Місяць тому таких дзвінків було не більше десяти на день, а пів року тому тільки один дзвінок.

Він також додав, що охочі стати резервістами в інших регіонах України мають звернутися до територіальних центрів комплектування за місцем проживання.


Згідно з опитуванням соціологічного дослідження Українського інституту майбутнього та «Нью Імідж Маркетинг Груп», більше половини українців (56%) готові приєднатися до територіальної оборони.

Війська територіальної оборони – це резервні загони в складі Збройних сил України, що формуються за територіальною ознакою. У разі війни вони захищатимуть ту територію, до якої приписані (область, місто зі спецстатусом). За оборону Києва відповідає 112-а окрема бригада територіальної оборони, що складається з кількох батальйонів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі