Українська архітектурна студія Makhno Studio розробила концепт поселення на Марсі, пише Dezeen.

Для поселення обрали назву Plan C. Це продовження історії з будинком-бункером Plan B, ідею якого архітектори представили під час карантину. Команда розмірковувала над тим, як зробити життя під землею комфортним у разі, якщо поверхня стане малопридатною для людей.

За задумом, марсіанське поселення розміщується в кратері й має кільцеподібну структуру. Стінки кратера повинні захистити поселення від піщаних бурь, метеоритних дощів і сонячної радіації.

В інтер’єрах поєднали земний і марсіанський світи – рослинні елементи та поверхні, що нагадують скелі Червоної планети.

У поселенні спроєктували громадські зали, їдальні, спортивні та спальні зони. Також передбачили зони медичної допомоги та дослідницькі центри, хімічні й біологічні лабораторії й адміністративні блоки.

Для вирощення фруктів та овочів задумали сферичні теплиці з фітолампами. Також у проєкті передбачена велика громадська зала, заповнена рослинами. Вона нагадуватиме поселенцям Землю та забезпечить свіжим повітрям. Ультрафіолетове й інфрачервоне освітлення стимулюватиме ріст рослин і сприятиме фотосинтезу.

Спальні місця обладнані лише необхідними меблями та розраховані максимум на двоє осіб. На стелі – великий екран, який можна використовувати для перегляду фільмів або для споглядання марсіанських пейзажів.

За задумом, оскільки низький рівень кисню на Марсі значно ускладнив би процес будівництва для самих людей, поселення повинно будуватися за допомогою великомасштабних 3D-принтерів.


Восени 2021-го концепт бункера Plan B від Makhno Studio переміг у номінації Design of the Year і категорії «Концептуальний інтерʼєр» на міжнародному конкурсі Architecture Masterprize у Лос-Анджелесі.

Проєкт опублікували у більш ніж 250 медіа, як-от: The Sun, Dezeen, Designboom, T Magazine від The New York Times та інших.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі