Концепт бункеру Plan B від української студії Makhno Studio переміг у номінації Design of the Year і категорії «Концептуальний інтерʼєр» на міжнародному конкурсі Architecture Masterprize, що відбувся в Лос-Анджелесі.

Автономний дім знаходиться на глибині 15 метрів під землею. Проєкт розроблений для комфортного проживання двох-трьох сімей із дітьми та персоналу з родинами.

Але розробники кажуть, що за потреби бункер можна перепланувати для значно більшої кількості людей.

«Plan В це наша спроба зазирнути в майбутнє та зрозуміти, чи можливо створити враження життя на поверхні Землі, знаходячись у її надрах. Радію, що наші проєкти відзначають на міжнародному рівні, це дає наснаги йти вперед заради того, щоб позначати сучасний український дизайн на мапі світової культури», – говорить Сергій Махно.

Також студія Махно отримала дві відзнаки «Honorable Mention» за дизайн інтер’єру квартири Mazanka Apartment і будинку Futago.

До складу журі ввійшли редактор Dezeen Ден Ховарт, наукова співробітниця Британської академії Лондонського університету Сесілі Сакс Олсен, засновниця Паризької дизайн-студії Спела Віденік, яка проводить майстер-класи у Вищій школі дизайну Гарварду та засновниця Нью-Йоркської дизайн-студії Валері Швейцер.


Plan – це проєктна пропозиція бункеру, яку команда Махно створила у 2020 році як реакцію на світову пандемію. За два роки проєкт було опубліковано більш ніж у 250 медіа, як-от: The Sun, Dezeen, Designboom, T Magazine від The New York Times та інші.

The Architecture MasterPrize проводять щорічно. Премія відзначає найкращі проєкти у сфері архітектури та дизайну інтер’єру зі всього світу. Організація розташована в Лос-Анджелесі.

Проєкт київського ресторану Samna також опинився в списку переможців премії. Заклад розташований в історичному приміщені «Будинок Іпсіланті» на вулиці Івана Мазепи в Києві.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: Сергій Кадулін