Американська біотехнологічна компанія Moderna успішно випробувала мРНК-вакцину проти вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ) на мишах і макаках, повідомляють у Національному інституті алергії та інфекційних захворювань, який брав участь у дослідженні.

Як зазначають учені, препарат безпечний, а організм тварин може виробляти антитіла до ВІЛ.

Спочатку вакцину випробували на мишах: їм вводили дві ін'єкції, які форсували імунітет тварин виробляти антитіла до інфекції. Потім щеплення перевірили на макаках. Їм вводили препарат упродовж 60 тижнів, а антитіла зʼявлялися до 58 тижня випробувань.

Повідомляється, що в тварин з'являлися легкі й тимчасові побічні ефекти, як, наприклад, втрата апетиту.

Наразі науковці працюють над вдосконаленням протоколу застосування цього препарату – ефективність та безпечність вакцини має підтвердитися у наступних дослідженнях. Якщо це станеться, науковці планують провести першу фазу клінічних випробувань на людях.


Ця експериментальна вакцина проти ВІЛ працює як і вакцина Moderna проти COVID–19. Технологію мРНК-вакцин розробляли упродовж кількох десятиліть, але до пандемії коронавірусу її офіційно не застосовували.

Moderna також виробляє мРНК-вакцину від COVID–19, яка стала другою сертифікованою в ЄС вакциною. Ефективність препарату становить близько 94%.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі