Всесвітня організація охорони здоров’я схвалила для екстреного використання вакцину проти коронавірусу Nuvaxovid від американської компанії Novavax.

Нова вакцина була розроблена компанією Novavax і є аналогом препарату Covovax, який ВООЗ схвалила 17 грудня (його виробляють в Індії під ліцензією Novavax). В організації зазначили, що обидві вакцини виготовляються за однаковими технологіями, вимагають двох доз і мають зберегатися за температури від 2 до 8°C.

ВООЗ визнала вакцину Nuvaxovid після того, як її схвалило Європейське агентство з лікарських засобів (EMA). Єврокомісія вже дозволила використовувати цей препарат на території ЄС. Перші дози мають надійти на початку 2022 року. За контрактом, до Євросоюзу мають поставити 100 мільйонів доз вакцини Nuvaxovid. Для ЄС це пʼята схвалена вакцина проти коронавірусу.


Це вже десята вакцина, яку схвалила ВООЗ для екстреного використання. До цього вона вже визнала препарати від AstraZeneca (Vaxzevria, CoviShield), Pfizer-BioNTech (Comirnaty), Moderna (Spikevax), Johnson & Johnson, Sinovac (CoronaVac), BIBP (Vero Cell), Bharat Biotech (Covaxin) і Novavax (Covovax).

Україна мала контракт на купівлю 10 мільйонів доз вакцини Novavax, але розірвала його через те, що виробник Serum Institute of India вчасно не доставив препарат. Ще однією причиною розірвання угоди міністр Віктор Ляшко називав той факт, що препарат не схвалила ВООЗ.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі