Україна підписала угоду про закупівлю пігулок проти COVID-19 «Молнупіравір» від компанії Merck, повідомляють у МОЗ.

У МОЗ планують закупити 300 тисяч курсів препарату. За словами міністра охорони здоровʼя Віктора Ляшка, його застосовуватимуть для лікування COVID-19 у перші дні захворювання, щоб запобігти важкому перебігу хвороби.

«Молнупіравір» – це препарат, який блокує фермент, потрібний вірусу для відтворення генетичного коду. Це має запобігти розмноженню вірусу та знизити ризик важкого перебігу хвороби», – додає перший заступник міністра Олександр Комаріда.

Згідно з останнім дослідженням Merck, пігулки показують ефективність як у пацієнтів із початковими варіантами коронавірусу, так і у хворих на «Омікрон». Реакцію на «Молнупіравір» досліджували в дорослих людей із 20 країн світу, які мають супутні захворювання, зокрема цукровий діабет, проблеми з серцем і надмірну вагу.

Раніше Merck оприлюднила дослідження, згідно з яким ефективність їхніх пігулок становила 30%. Попередні дослідження, проведені ще в жовтні, показували ефективність у 50%.


4 листопада МОЗ України дозволило випробувати пігулки «Молнупіравір», які розробила компанія Merck.

Також 4 листопада Велика Британія видала дозвіл на використання таблеток «Молнупіравір». Таким способом Британія стала першою країною у світі, яка схвалила ці пероральні ліки від COVID-19. У компанії Merck кажуть, що ці пігулки від коронавірусу вдвічі знижують ризик смерті.

16 грудня 2021 року МОЗ підписало з Pfizer договір на купівлю 300 тисяч курсів препарату Paxlovid для лікування коронавірусу. Препарат допомагає скоротити кількість госпіталізацій і смертей пацієнтів із COVID-19 на 89%, якщо призначити лікування впродовж перших трьох днів із моменту появи симптомів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі