Антимонопольний комітет України (АМКУ) тимчасово призупинив приватизацію заводу «Більшовик» у Києві та залишив заяву ТОВ «Дженерал Комерс» без розгляду, повідомляють у комітеті.

Там пояснили, що ця заява не відповідає вимогам Положення про порядок подання та розгляду заяв про попереднє отримання дозволу АМКУ на концентрацію суб’єктів господарювання.

В антимонопольному комітеті не вказують, яким саме вимогам не відповідає заява від компанії. Однак там зазначили, що компанія має право повторно надіслати заявку.

Також в АМКУ продовжують розслідувати можливу змову під час приватизаційних торгів за «Більшовик».

Як пише «Економічна правда», власником заводу став консорціум інвесторів, серед яких власник компанії «А-девелопмент» Олексій Баранов і компанія UDP під управлінням Андрія Іванова. Акціонером UDP також є Василь Хмельницький.

На торгах жодної ставки не зробила компанія «ДК Інвест», яка належить Степану Черновецькому.

Видання зазначає, що причиною для цього можуть бути «закулісні домовленості» з Черновецьким.


Завод «Більшовик» розташований біля станції метро «Шулявська» в Києві, він займає цілий квартал, але більшість із його цехів пустують.

Його заснували в 1882 році як Київський ливарний і механічний завод, у 1919 році отримав назву «Перший державний київський машзавод», а з 1922 року – «Більшовик». Станом на 1 липня 2020 року на заводі працювали 315 осіб.

27 жовтня 2021 року завод продали на аукціоні за 1,42 мільярда гривень. Контрольний пакет акцій заводу (100%) отримала компанія «Дженерал Комерс».

Новий власник зобов’язаний інвестувати в модернізацію заводу щонайменше 57 мільйонів гривень протягом трьох років, а також погасити борги в розмірі понад 400 мільйонів гривень і зберегти частину потенційного виробництва на майданчику в Києві чи Жашкові.

Раніше у ФДМУ планували продати завод улітку 2021 року, але потім дату аукціону перенесли.

Це перший успішний обʼєкт великої приватизації протягом останніх 15 років, заявили у Фонді. Останнім великим обʼєктом була «Криворіжсталь» («АрселорМіттал»).

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: Wikimedia