У МОЗ пояснили, у яких випадках вакцинація від COVID-19 може бути протипоказана тимчасово або повністю. Протипоказання поділили на дві великі групи: абсолютні протипоказання та застереження.

Абсолютні протипоказання – це випадки, коли існує значна ймовірність появи серйозної алергічної реакції або побічної реакції внаслідок щеплення, а ризики від вакцинації перевищують переваги.

Абсолютні (Є ризики для здоров’я)

Такі застереження також діляться на два типи: тимчасові протипоказання та постійні.

Єдиним постійним протипоказанням є анафілактична реакція на першу дозу вакцини. А от тимчасових застережень більше:

  • гострі захворювання з підвищенням температури вище 38,0 °C. Вакцинуватися можна після одужання та за відсутності ознак гострої хвороби;
  • лікування моноклональними антитілами або реконвалесцентною плазмою. Щепитися можна через 90 днів після закінчення курсу терапії;
  • введення вакцин проти інших інфекційних хвороб. Щепитися від COVID-19 можна через 14 днів після введення вакцини проти іншої інфекційної хвороби. Інактивовану вакцину проти грипу можна вводити одночасно з щепленням від COVID–19, але в різні руки;
  • проба з туберкуліном або аналіз крові на туберкульоз (IGRA). Пробу з туберкуліном слід проводити перед вакцинацією або через 4 тижні після щеплення;
  • COVID-19 в анамнезі. Людям, які захворіли на коронавірус до вакцинації, щепитися можна не раніше ніж через 28 днів від першого дня появи симптомів або лабораторного підтвердження діагнозу COVID-19. Якщо людина захворіла після отримання першої дози, другу так само можна вводити не раніше ніж через 28 днів від появи симптомів або лабораторного підтвердження.

Застереження (вакцинація з пересторогою)

У такому разі людині варто проконсультуватися із сімейним лікарем, і саме медик вирішуватиме, чи варто рекомендувати вакцинуватися. До таких пересторог належать:

  • онкологічна хвороба;
  • особи з імунодефіцитом;
  • автоімунне захворювання. Пацієнти, які проходять лікування препаратом «Ритуксимаб», повинні відкласти вакцинацію щонайменше на 4 тижні з моменту прийому останньої дози препарату.

Крім того, існують протипоказання до введення окремих вакцин, наприклад: CoronaVac від Sinovac Biotech протипоказаний вагітним жінкам.

Протипоказання до вакцинації встановлює сімейний лікар, також у разі потреби пацієнт може звернутися до профільного спеціаліста.

Також у МОЗ розглядають варіант внесення даних про протипоказання до щеплень від COVID-19 в електронний реєстр.


Станом на 28 жовтня 2021 року, від початку вакцинальної кампанії в Україні щепили 9 790 280 людей, із них отримали одну дозу 9 790 278 людей, повністю імунізована 7 292 521 людина. Загалом проведено 17 082 799 щеплень.

Україну з 23 вересня перевели до «жовтої» зони карантину, але частина областей уже в «червоній» зоні, зокрема Херсонська, Запорізька, Одеська, Донецька, Дніпропетровська, Сумська, Рівненська та Миколаївська. Ще сім областей переходять до «червоної» зони з 30 жовтня, це Київська, Львівська, Житомирська, Івано-Франківська, Луганська, Хмельницька та Чернігівська. Київ переходить до «червоної» зони з 1 листопада.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі