У КМДА назвали п’ять проєктів-переможців Громадського бюджету 2022 року, які вже в процесі реалізації.

Сходи на гірці Крістера, що на Пріорці

Новими сходами планують об’єднати парк «Крістерова гірка» з парком «Кинь-Грусть» та озером Кулик. За проєкт проголосувало понад 3,7 тисячі киян, а на його реалізацію необхідно 1,2 мільйона гривень.

Три кругові перехрестя

Кругові перехрестя мають зробити вулицях Тютюнника, Бурмистенка та Краснова. За словами авторів проєкту, такі елементи сприяють підвищенню безпеки дорожнього руху. За проєкт проголосували 2,5 тисячі жителів Києва, реалізація проєкту коштуватиме 1,3 мільйона гривень.

Підняті наземні переходи

Місця для 10 підвищених наземних переходів у 10 районах Києва тільки мають обрати. Вони потрібні для комфортного пересування бульварами. Автор проєкту наголошує, що в місті багато «перерваних» бульварів: щоб перейти на інший бік за правилами, потрібно перейти через три пішохідні переходи. Бюджет ініціативи – 1,2 мільйона гривень, за нього віддали голоси 2,4 тисячі осіб.

Роледром на Біличах

На Біличах планують облаштувати майданчик для скейтів та ролерів. вартість втілення проєкту становить понад 1,1 мільйона гривень, за нього проголосувало 2,3 тисячі киян.

Пірси на Грецькій набережній

На Грецькій набережній продовжують благоустрій завдяки Громадському бюджету. У 2020 році тут встановили освітлення та лавки (які вкрали, а потім відновили вже за гроші громадської організації). За новим проєктом тут планують побудувати дерев’яні пірси для сидіння біля води. За цю ініціативу віддали голоси більше 2,3 тисячі містян. Для втілення проєкту необхідно 1 мільйон гривень.


Громадський бюджет – інструмент, який дає можливість кожному мешканцію Києва брати участь у розподілі коштів місцевого бюджету. Він полягає в тому, що мешканці пропонують свої проєкти для поліпшення життя в місті, а потім КМДА реалізовує ті, які переможуть у голосуванні.

Голосування за проєкти Громадського бюджету на 2022 рік тривало з 17 серпня до 15 вересня. Проєкти-переможці визначали за формулою: кількість голосів, поділені на суму бюджетних коштів, необхідних для реалізації. Тобто що дорожчий проєкт, то більше йому потрібно було набрати голосів для перемоги. За результатами голосування мають реалізувати 393 проєкти.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Юрій Тацій