На українській антарктичній станції «Академік Вернадський» встановили обладнання для перероблення пластику.

Із пластику на станції планують почати вироблення сувенірів для туристів, таким способом зменшивши кількість відходів.

На станції побутові відходи збираються роздільно за кількома фракціями: метал, ПЕТ пластик (маркований 01 «пластикові пляшки»), HDPE пластик (маркований 02 «пластикові кришечки, флакони від побутової хімії»), скло, органіка, інше.

Обладнання дозволяє створити цикл перероблення пластику, маркованого 02 чи HDPE: це переважно кришечки від пляшок і флакони від побутової хімії. Система включає подрібнювач пластику, екструдер (там де плавиться пластик) і низку форм для виготовлення сувенірів.

До пандемії COVID-19 за коротке антарктичне літо станцію відвідували близько 4000 туристів. Проєкт реалізували за фінансової підтримки компанії Coca-Cola HBC в Україні.

Перероблення пластику на «Вернадському» потрібна, адже Антарктида – це природний заповідник. На континенті діють суворі правила поводження з відходами: людина не має залишати після себе жодного сміття.

Зазначено, що на «Вернадському» «інші» відходи (картон, поліетилен, пакування) ущільнюються за допомогою пресу, що дозволяє зменшити їхній обсяг. Ущільнені відходи транспортуються на кораблі до Чилі, де утилізуються за гроші.


У серпні Велика Британія продала Україні дослідницький корабель RRS James Clark Ross для проведення антарктичних місій. Вартість корабля становила 5 мільйонів доларів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі