Щороку влітку в Дніпрі та інших водоймах Києва цвіте вода. У «Київводоканалі» пояснили, чому ситуація з часом погіршується.

Цвітіння води пов’язане зі зростанням у ній кількості синьо-зелених водоростей. Як пояснюють у «Київводоканалі», цей процес посилюється через забруднення річок фосфатами. Вони потрапляють туди зі стоками, адже в побуті та промисловості частіше стали використовувати фосфатовмісні миючі засоби.

«При відмиранні водоростей у водоймах починаються процеси гниття, а бактерії, що окислюють органічні сполуки, активно споживаючи розчинений у воді кисень, призводять до кисневого голодування, загибелі риби та іншої фауни у водоймах», – кажуть у «Київводоканалі».

Цвітіння води в Дніпрі

За даними підприємства, очисні споруди більшості водоканалів були спроєктовані у 60-х роках 20 століття України і не розраховані на очистку від фосфатів, оскільки тоді вони не використовувались в такій кількості. Щоб досягти європейських нормативів якості очистки вод від фосфатів, треба їх реконструювати, але підприємство не має таких коштів.

«Єдиним виходом залишається заборона фосфатовмісних мийних засобів на законодавчому рівні», – вважають у підприємстві.

У червні 2021 року Кабмін ухвалив постанову №575, що запровадить поетапне обмеження вмісту фосфатів у мийних засобах. Але обмеження почнуть діяти лише з 2023 року. Тому «Київводоканал» закликає користувачів самим зменшувати вплив фосфатів, обираючи побутову хімію без таких сполук.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: «Київводоканал»