У вівторок, 10 серпня, на Софійській площі представники компанії «Ред Булл Україна» влаштували зйомки екстремальної їзди на автомобілях попри відмову міської влади.

За інформацією КМДА, загальна сума збитків, нанесена історичній місцевості Києва, складає близько 50 тисяч гривень. Інспектори благоустрою склали на організатора протокол за адміністративне правопорушення, за яким передбачений штраф до 1700 грн.

Джерело: КМДА

Редакція The Village Україна звернулася до «Ред Булл Україна» з проханням прокоментувати інцидент. 

«Red Bull Україна просить вибачення у мешканців Києва та міської влади за відеозйомку, що сьогодні вранці відбувалася на Софійській площі. На жаль, сталося так, що ми не дотримались усіх необхідних процедур. Це було недоглядом з нашого боку, і ми глибоко про це шкодуємо. Ми від початку керувалися правилом залишити місце проведення заходу прибраним і у тому ж стані, який був до початку проведення. І ця робота зараз триває. Ми зробимо все можливе, щоб відновити теплі стосунки з містом, які ми підтримували протягом багатьох років», – відповів представник компанії.

Ситуацію також прокоментувала реперка alyona alyona (Альона Савраненко), яка перебувала в одній із машин.

«Це не була зйомка реклами чи зйомка мого кліпу тощо. В Україну прилетів гонщик Конор Шанахан, який входить в топ-10 дрифтерів світу. Red Bull хотів зняти разом із ним відео, як нам сказали, до Дня Незалежності, й вирішили підключити декілька лідерів думок. Одним із цих лідерів була я і моя роль полягала у тому, щоб просто покататися на дрифт-машині», – заявила alyona alyona.

Джерело: Instagram-сторінка «Ред Булл Україна»

Генеральна директорка національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська заявила, що прибирати сліди гуми з Софійської площі вийде щонайменше за три дні. Зараз на місці працюють комунальні служби та клінінгові компанії.

«До нас ніяких запитів не надходило. Я думаю, що навіть лист, яким апелює КМДА, був зроблений швидкоруч, заднім числом, коли вже все відбулося. У КМДА компанії відмовили у проведенні заходу, а відмовити компанії могли лише на основі нашого листа. А до нас ніхто не звертався, крім того, з 1 січня 2021 року я особисто передивилася усю пошту – і близько такої інформації там не було», – зазначила Куковальська.

Депутат Верховної Ради Олексій Гончаренко показав, як частину покриття площі очистили після дрифту. На плитці лишилися все ще лишилися сліди гуми.

«Red Bull вже другий день намагаються відмити площу. На першому фото  нібито відмита частина, але чорні сліди все одно залишаються. Найгірша ситуація – навколо пам'ятника Богдану Хмельницькому. Там все ще працює клінинг», – прокоментував Гончаренко.

Автор: Олексій Гончаренко

У прокуратурі Києва підтвердили, що до КП ШЕУ Шевченківського району представники приватної компанії щодо проведення зйомок не зверталися.

Правоохоронці встановлюють всі обставини інциденту та осіб, причетних до кримінального правопорушення. Станом на 10 липня вилучено обидва автомобілі, які були використовували під час зйомок.

Заступник голови КМДА Костянтин Усов повідомив, що з 11 серпня на Софійську площу не зможе заїхати жодне авто, окрім спецтранспорту.


У вівторок, 10 серпня, вранці на Софійській площі компанія «Ред Булл Україна» знімала рекламне відео з використанням екстремальних елементів.

Автомобілі дрифтували на великій швидкості посеред пішохідної зони. Спеціальні огородження на локації не встановили. Окрім цього, автомобілі забруднили та пошкодили покриття на площі.

У поліції Києва підтвердили, що організатори не погоджували зйомки відео. Поліція розпочала кримінальне провадження за ч. 2 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України та встановлює всіх учасників інциденту. За цією статтею передбачене покарання у вигляді обмеження волі до п'яти років або позбавлення волі до чотирьох років.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка та фото: КМДА