У вівторок, 10 серпня, вранці на Софійській площі компанія «Ред Булл Україна» знімала рекламне відео з використанням екстремальних елементів, повідомляє КМДА.

Автомобілі дрифтували на великій швидкості посеред пішохідної зони. Спеціальні огородження на локації не встановили. Окрім цього, автомобілі забруднили та пошкодили покриття на площі. Це підтверджують фотографії та відео.

Джерело: КМДА

За інформацією заступника голови КМДА Костянтина Усова, компанія планувала проводити зйомки протягом двох днів, але міська влада не надала згоду на їх проведення в цьому місці. З балансоутримувачем території їх також не погодили.

Ситуацію також прокоментував міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко: «Звернувся до Нацполіції та КМДА із проханням про ретельне розслідування. З боку МКІП також з’ясовуємо, як це взагалі стало можливим»

Він наголосив, що Софійська площа перебуває в підтвердженій буферній зоні ЮНЕСКО і має посилений охоронний статус.

Що знімали

Компанія «Ред Булл Україна» знімала на Софійській площі нове рекламне відео, в якому взяв участь ірландський дрифтер Конор Шанаган. Також під час зйомок на локації була українська реперка alyona alyona.

Джерело: Instagram-сторінка «Ред Булл Україна»

Голова Державного агентства розвитку туризму Мар'яна Олеськів повідомила, що «Ред Булл Україна» знімала проєкт до Дня незалежності України. Компанія планувала показати визначні українські локації та поширити відео на своїх міжнародних сторінках.

Також Олеськів зазначила, що з 11:00 площу почали чистити від слідів автомобілів.

За інформацією урбаніста Віталія Селика, сліди видаляла приватна клінінгова компанія. Працівники КП ШЕУ підмітали уламки клінкерної цегли.

Що далі

У поліції Києва підтвердили, що організатори не погоджували зйомки відео. Проте на світлинах, опублікованих під час зйомок, правоохоронці присутні.

Джерело: Instagram-сторінка Конора Шанагана

Поліція розпочала кримінальне провадження за ч. 2 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України та встановлює всіх учасників інциденту. За цією статтею передбачене покарання у вигляді обмеження волі до п'яти років або позбавлення волі до чотирьох років.

Редакція The Village Україна звернулися до «Ред Булл Україна» з проханням прокоментувати інцидент. Компанія поки що не надала відповідь.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: КМДА