11 травня Київський апеляційний суд задовольнив позов Офісу Генпрокурора щодо повернення у власність Києва понад 3 гектари землі в заповіднику на Жуковому острові, повідомив активіст Дмитро Перов.

З єдиного державного реєстру судових рішень відомо, що в жовтні 2007 року Київська міська рада передала у власність житлового кооперативу «Котміст» 74,7 гектара землі. Ділянку передали під забудову.

Із них 6 гектарів кооператив одразу вніс до статутного капіталу ТОВ «Будівельна спілка». Те у 2009 році передало ділянки у власність Романа Корбана – колишнього голови Голосіївської райради. Оціночна вартість ділянок 45 мільйонів гривень.

Оскільки 3,5 гектара з цієї ділянки розташовані на території заказнику «Жуків острів», прокуратура подала позов щодо повернення ділянки у власність міста.

У 2017-му Вищий господарський суд визнав недійсним рішення Київської міської ради про передачу всіх вищезазначених ділянок кооперативу «Котміст». Отже, прокурори наполягали, що й подальша передача ділянок у власність Корбана безпідставна.

У 2020 адвокати Корбана виграли суд першої інстанції, адже зауважили, що визначений законодавством термін подачі позову минув. Проте прокуратура подала апеляційну скаргу, яку й виграла 11 травня.

Крім повернення ділянок, відповідач має компенсувати державі мільйон гривень витрат на судовий процес.


Ландшафтний заказник місцевого значення «Острів Жуків» створено в 1999 році. Його площа 16 км² .

Київська місцева прокуратура через суд повернула місту 6,5 гектара землі на території Національного музею народної архітектури та побуту «Пирогів». Раніше ділянку безпідставно отримав у власність Агрокомбінат «Хотівський».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Wikimedia