МОЗ видалило персональні дані публічних осіб, надані для вакцинації проти COVID-19 залишковими дозами, повідомили в міністерстві.

Із 16 квітня в Україні перестали вакцинувати проти коронавірусу публічних осіб залишковими дозами. Згідно з новою схемою вакцинації для уникнення викидання залишкових доз вакцин до щеплень цими дозами можна долучати лише осіб із першого або другого етапів вакцинації.

Скриншот повідомлення-відповіді на запит про персональні дані публічної особи, яка зареєструвалася на вакцинацію залишковими дозами

Як тепер зможуть вакцинуватися публічні особи?

Публічні особи можуть отримати щеплення проти коронавірусу згідно з затвердженим планом та етапами вакцинації. Для цього потрібно записатися в чергу через вебпортал, або мобільний додаток «Дія», або за номером телефону 0 800 60 20 19.

«Ті публічні особи, які встигли отримати перше щеплення від коронавірусу поза чергою, зможуть отримати й друге без повторної реєстрації», – розповів у коментарі «РБК-Україна» головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Також він наголосив, що у вакцинації не можуть відмовити через відсутність декларації з сімейним лікарем.


Наразі в Україні вакцинують осіб з першого, другого й частково третього етапів: медиків, мешканців і персонал будинків для літніх людей, військових, соціальних працівників, священнослужителів, олімпійців і паралімпійців, які поїдуть на Олімпіаду в Токіо у 2021 році, працівників освіти, які залучені до проведення ЗНО, співробітників патрульної поліції, Державної служби з надзвичайних ситуацій та прикордонників, а також людей віком від 65 років.

Вакцина Astrazeneca, якою розпочали робити щеплення проти коронавірусу в Україні, постачають у флаконах по 10 доз, а препарат потрібно використати протягом шести годин після відкриття, тому медикам доводиться утилізовувати невикористані дози вакцини.

Через це 1 березня 2021 року в Україні дозволили робити щеплення публічним особам залишками препаратів.

Але 16 квітня підписали наказ, згідно з яким публічні особи більше не можуть вакцинувати залишковими дозами. Це частково пов’язано з тим, що деякі люди хочуть зробити щеплення саме препаратом Pfizer.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: скриншот із телепередачі «Право на владу»