120-річний особняк Баккалинського на вулиці Іллєнка, 30, отримав статус щойно виявленого об’єкта культурної спадщини Києва.

Ініціатор надання охоронного статусу – громадська організація «Мапа Реновації».

Далі в Міністерства культури проситимуть надати будинку статус пам’ятки місцевого значення та занести його до Держреєстру нерухомих пам’яток України.

Особняк Баккалинського. Фото: «Мапа Реновації»

Охоронний статус будівля отримав після того, як 22 квітня Київська міськрада проголосувала за передання його під забудову. До історичної будівлі хотіли прибудувати 7-поверхову адмінбудівлю.

Так хотіли «апгрейднути» 120-річний особняк Баккалинського

Особняк Баккалинського звели в 1901 році в стилі історизм із рисами неоренесансу. Він був у складі садиби, яка належала підполковнику у відставці Пилипу Баккалинському (1835–1908), учаснику російсько-турецької війни на Балканах 1877–1878 років. У радянські часи особняк націоналізували, там містилися різні установи.

У 2020 році будинок уже хотіли віддати під забудову, але активісти провели акцію перед стінами Київради – і голосування не відбулося.

У квітні 2021 року Міністерство культури заявило, що готове розглянути питання внесення будівлі до реєстру пам’яток місцевого значення й очікує від КМДА відповідне звернення.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі