Київська міська рада на засіданні 22 квітня передала під забудову 120-річний особняк Баккалинського на вулиці Іллєнка, 30.

Земельну ділянку під будинком передали ТОВ «Амелін-30» для будівництва 7-поверхової багатофункціональної адміністративної будівлі, але з фасадом історичної будівлі.

Проєкт багатофункціональної адміністративної будівлі на вулиці Іллєнка, 30

Будинок не має охоронного статусу, але громадська організація «Мапа Реновації» спільно з Департаментом охорони культурної спадщини КМДА працює над наданням особняку статусу щойно виявленого об’єкта культурної спадщини.

Особняк Баккалинського. Фото: Антон Короб

Перед голосуванням депутатка Ксенія Семенова повідомила про те, що до Київради надійшов лист від Департаменту охорони культурної спадщини КМДА, у якому повідомили про процес надання охоронного статусу особняку Баккалинського.

Особняк Баккалинського. Фото: Антон Короб

Особняк Баккалинського – одноповерховий будинок, побудований у 1901 році в стилі історизм із рисами неоренесансу, розташований на вулиці Іллєнка, 30 (між станціями метро «Лук’янівська» та «Дорогожичі»).

Будинок звели в складі садиби, яка належала підполковнику у відставці Пилипу Баккалинському (1835–1908), учаснику російсько-турецької війни на Балканах 1877–1878 років. У радянські часи особняк націоналізували, там містилися різні установи.

У 2020 році будинок уже хотіли віддати під забудову, але активісти провели акцію перед стінами Київради – і голосування не відбулося.

У квітні 2021 року Міністерство культури заявило, що готове розглянути питання внесення будівлі до реєстру пам’яток місцевого значення й очікує від КМДА відповідне звернення.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі