Щоб врятувати історичні будівлі Києва, які перебувають в аварійному стані, проєкт «Мапа реновації» спільно з EverScan запустили соціальну ініціативу: будівлі сканують за допомогою лазера та створять їхні 3D-моделі. Завдяки цьому у майбутньому, у разі руйнування історичних пам'яток, їх зможуть точніше відреставрувати. Дані сканування хочуть також використати для створення цифрової інтерактивної мапи Києва.

Навіщо сканувати будинки

«Чому так багато будинків у центрі Києва пустують і руйнуються, хоча мають очевидну історико-культурну цінність і вдале розташування?», – каже співзасновниця проєкту «Мапа реновації» Даша Корба.

Садиба Терещенків побудована у 1874-1875 рр – є пам'яткою архітектури і перебуває під охороною. Будівля в аварійному стані, там ніхто не живе і не працює

Проєкт вирішив створити єдину інтерактивну карту історичних будинків Києва, які знаходяться в аварійному стані і можуть бути знищені. На мапі планують публікувати інформацію про будівлю, земельну ділянку, історичну хроніку, архівні креслення та проєктні рішення.

Залучені близько 30 волонтерів: юристи, дизайнери, програмісти, історики, архітектори. 3D-копії будівель для проєкту створює компанія EverScan. 

Тільки у Шевченківському районі Києва знайшли близько 160 будівель, які потребують реставрації. П’ятдесят з них мають охоронний статус.

У 2019 році планують сканувати десять аварійних пам'яток Києва. Першими сканують ті будівлі, до яких простіше отримати доступ. Уже відсканували садибу Сікорського на Ярославовому Валу, будівлю 1902 року на Січових Стрільців, урядову дачу СРСР на проспекті Перемоги та садибу Терещенків на бульварі Тараса Шевченка – саме у цій будівлі у 1918 році офіційно оголосили про те, що Україна не хоче бути у складі Російської імперії.

Моделі допоможуть архітекторам під час розробки проєктів реставрації та реновації.

Як сканують будинок

Інженер-геодезист сканує будівлю лазерним приладом зі швидкістю до 1 мільйона вимірювань на секунду і точністю до 2 міліметрів. Сканування фасаду триває 1-2 години. Результатом є цифрова копія об'єкту та цифрові фото у форматі HDR (з покращеним відображенням кольору і посиленою яскравістю). Після сканування треба виконати «склеювання» сканів – фактично отримують цифровий, дуже детальний відбиток будівлі, її цифрову копію. Лише потім будують 3D-модель.

Метод лазера випереджає оптичний за точністю та повнотою даних і скорочує час польових робіт. Інколи це єдиний можливий спосіб сканування складних технологічних споруд, фасадів та інтер’єрів будівель.

Собор Паризької Богоматері після пожежі реставрували саме за результатами лазерного сканування. Цифрові дані допомогли архітекторам відтворити зруйновані елементи Собору.

Фото: Александр Дмитрук для The Village Україна