У Києві у вікнах 120-річної закинутої будівлі на бульварі Тараса Шевченка в четвер, 3 грудня, відкрили фотовиставку «Будинок, що спить».

Фасад дореволюційного будинку «Кам’яниця з драконами» перетворили на фотогалерею з архівними світлинами українського фотографа кінця 19 століття Івана Карпова.

Фото: Мстислав Чернов

Інсталяція є продовженням проєкту «Зазираючи у вікна», мета якого привернути увагу суспільства та влади до проблеми занепаду цінних будівель і популяризувати історію української фотографії.

Фото: Лідія Сваричевська

Проєкт організовує громадська організація «Мапа Реновації» в співпраці з Українською організацією професійних фотографів. У вікна будівлі вставили архівні портрети українців у національному вбрані. Очі людей на фото заплющили за допомогою комп’ютерної графіки. Заплющені очі – відсилання до філософії Григорія Сковороди, до річниці дня народження якого припадає відкриття виставки. «Цей образ – інтерпретація сучасного світу, що спить непробудним сном», – пояснюють організатори.

Фото: Лідія Сваричевська

Побачити виставку можна безкоштовно за адресою бульвар Тараса Шевченка, 19. Вона триватиме, допоки не почнуться реставраційні роботи.


Фотопроєкт «Зазирни у вікна» стартував у 2013 році. Його мета – збереження архітектурних пам’яток Києва, які знаходяться в занедбаному стані. Уперше виставку в межах проєкту зробили у 2013 році на фасаді колишнього готелю для військових «Червона зірка» на Ярославому Валу. У липні 2020 року будівлю реконструювали й перетворили на коворкінг.


Будинок «Кам’яниця з драконами» побудований у 1894 році. Її першим власником був педагог Іван Хільчевський. З 2014 року будівля належить до комунальної власності та чекає на реставрацію.