Європейське агентство з лікарських засобів (ЕМА) спростувало, що вже встановило причинно-наслідковий зв’язок між вакциною AstraZeneca та рідкісним синдромом згортання крові, повідомляє The Guardian.

Європейське агентство з лікарських засобів повідомило, що «ще не дійшло висновку, й огляд триває», додавши, що очікує оприлюднити свої висновки 7–8 квітня 2021 року.

Наразі EMA розглядає 14 смертей серед щеплених вакциною AstraZeneca, які пов’язані з тромбами в мозку, відомими як тромбоз мозкових венозних синусів (CVST), що супроводжується низьким рівнем тромбоцитів. Тромбоцити – це фрагменти крові, які допомагають їй згортатися.


6 квітня 2021 року керівник відділу вакцинації EMA Марко Кавалері розповів італійській газеті Il Messaggero: «На мій погляд, ми можемо сказати це зараз: зрозуміло, що існує зв’язок із вакциною. Але ми досі не знаємо, що викликає цю реакцію».

16 березня 2021 року щонайменше 14 країн призупинили щеплення вакциною AstraZeneca після повідомлень про утворення тромбів у деяких вакцинованих.  Серед європейських країн призупинили використання препарату Ірландія, Данія, Норвегія, Болгарія, Ісландія, Нідерланди, Німеччина, Італія, Франція, Швеція, Словенія, Латвія й Естонія. 

​​З 19 березня більшість країн ЄС поновили вакцинацію проти COVID-19 препаратом компанії AstraZeneca. Проте Франція, Німеччина, Італія, Франція, Іспанія, Нідерланди та Канада – ні.

2 квітня 2021 року опублікували інформацію про те, що британський регулятор лікарських засобів також повідомив про 22 випадки тромбозу й про вісім повідомлень про інші проблеми зі згортанням крові з низьким рівнем тромбоцитів у людей, які отримали щеплення вакциною AstraZeneca. Відомо, що з 30 випадків сім людей загинули.

Це 30 випадків подібних ускладнень із 18,1 мільйона осіб, які отримали щеплення вакциною AstraZeneca в Британії.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі