​​З 19 березня країни ЄС поновлюють вакцинацію проти COVID-19 препаратом компанії AstraZeneca, повідомляє МОЗ.

Зокрема, вакцинацію продовжать у Німеччині, Італії, Латвії, Литві, Кіпрі, Франції, Іспанії та Нідерландах.


У березні 2021 року щонайменше 14 країн призупинили щеплення вакциною AstraZeneca після повідомлень про утворення тромбів у деяких вакцинованих. Зокрема, утворення тромбів виявили лише в 40 людей із 17 мільйонів, вакцинованих препаратом AstraZeneca у ЄС і Великій Британії.

Серед європейських країн призупинили використання препарату Ірландія, Данія, Норвегія, Болгарія, Ісландія, Нідерланди, Німеччина, Італія, Франція, Швеція, Словенія, Латвія й Естонія. Першою країною поза Європою, яка тимчасово призупинила вакцинацію, минулого тижня став Таїланд, але 16 березня там відновили щеплення.

18 березня Європейська медична асоціація (ЄМА), яка відповідає за оцінку та нагляд за лікарськими засобами в країнах-членах ЄС, не підтвердила інформацію про те, що вакцина AstraZeneca спричиняє серйозні наслідки у вигляді тромбозу.

В Україні триває вакцинація препаратом AstraZeneca (Covishield) – це та ж AstraZeneca, але виготовлена в Індії. Станом на 19 березня першу дозу вакцини отримали 92 713 жителів України. Одна людина отримала вже дві дози препарату. У МОЗ кажуть, що побічні ефекти виявляються лише в 0,8% вакцинованих українців, тяжких випадків не зафіксовано.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі