У міському бюджеті Києва виділили шість мільйонів гривень на відновлення Новодницької вежі Київської фортеці у 2021 році, повідомляє Київський арсенал.

За ці гроші мають укріпити фундамент і покрити дах оцинкованою сталлю.


Вежа на Старонаводницькій – частина фортифікаційних споруд Київської фортеці. Будувалася в 1833–1839 роках як оборонна казарма для кількох армійських рот. Після здобуття Україною незалежності використовувалася для військових потреб, потім стояла порожньою. У 2002 році вежа ввійшла до складу музею «Київська фортеця». Із того часу в занедбаному стані.

Наводницьку вежу Київської фортеці на вулиці Старонаводницькій почали ремонтувати з осені 2020 року. Роботи з реставрації замовив музей «Київська фортеця». Їх проводить «Київське міжобласне спеціальне науково-реставраційне об’єднання». Місто виділило на це 10 мільйонів 800 тисяч гривень.

Першочергові протиаварійні роботи завершили до кінця 2020 року. Розчистили каземати, почали споруджувати новий дах. Покрівля вежі закрита деревом, яке обробили спецрозчином від замокання та покрита руберойдом. Вікна зашиті дерев’яними щитами. Відреставровано зовнішній карниз, відновлено димоходи.

Після повного завершення реставрації тут створять музейно-мистецький комплекс. У ньому розмістять музей українських повстань і революцій. А також творчі майстерні й акустичний зал у дворі вежі.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: Kyiv Arsenal