У Києві до 2024 року можуть запустити метро на Троєщину, повідомив заступник міністра фінансів Олександр Кава.

За його словами, головною перешкодою для будівництва була відсутність Подільсько-Воскресенського мостового переходу. Зараз будівництво основної частини моста майже закінчили. Тому міська влада має можливість починати будувати лівобережні та правобережні підходи цього мосту.

Заступник міністра додав, що в конструкції моста вже побудовані три станції метро:

  • Станція «Суднобудівна» – на Рибальському півострові
  • Станція «Труханів острів»
  • Станція «Затока Десенка»
Схема лінії метро до Троєщини. Ілюстрація: depo.ua

Також перша пускова ділянка передбачає ще три станції:

  • Станція «Райдужна» – на лівому березі
  • Станція «Подільська» – з пересадкою на станцію імені Тараса Шевченка
  • Станцію «Глибочицька» або «Татарська» – з пересадкою на станцію метро «Лук'янівська»

Олександр Кава також висловив свою готовність допомогти київській владі залучити фінансування Європейського банку реконструкції та розвитку і Європейського інвестиційного банку.


31-кілометрова лінія метро на Троєщину (Подільсько-Вигурівська гілка) складатиметься з 22 станцій, але остаточний проєкт будівництва ще не затвердили.

Комунальники пояснюють, що звести одночасно лінію метрополітену такої протяжності та з такою кількістю станцій у наших реаліях практично неможливо. Тому будівництво та запуск ПВЛ передбачається по окремих пускових комплексах.

Упродовж 5–7 РОКІВ планують відкрити п’ять станцій: «Райдужна», «Труханів острів», «Суднобудівна», «Подільська» та «Глибочицька».

 ДО 2040 РОКУ мають відкрити 12 станцій: «М. Цветаєвої», «М. Закревського», «С. Лифаря», «Т. Драйзера», «В. Маяковського», «Бульвар Перова», «С. Стальського», «Братиславська», «Затока Десенка», «Площа Перемоги», «Південний вокзал», «Солом’янська площа».

ЧЕРЕЗ 50 РОКІВ планують відкрити станції «Чоколівська», «Аеропорт», «Кільцева дорога» на правому березі та «Академіка Курчатова», «вулиця Кіото».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Громадський бюджет Києва