Процес продажу будівлі Головпоштамту в Києві може тривати близько двох років, вважає гендиректор «Укрпошти» Ігор Смілянський.

Він пояснив, що це рішення потрібно погодити з наглядовою радою, акціонерами й органом управління, потім провести незалежне оцінювання, після цього провести відкриті торги в системі Prozorro з експозицією лоту не менше ніж пів року.

«Тобто одні лише процедури можуть зайняти понад 1,5 року. Але все також залежатиме й від ситуації на ринку, адже й ми, і держава зацікавлені в найвигіднішому продажі активів», – сказав Смілянський.

Будівля Головпоштамту на Хрещатику. Фото: Анна Бобирєва для The Village Україна

За даними «Укрпошти», на утримання будівлі щорічно витрачається понад 10 мільйонів гривень (зокрема на опалення, освітлення, клінінг). Але фасади й інтер’єри будівлі потребують ремонту. За оцінками «Укрпошти», на ремонт фасаду потрібно 10 мільйонів гривень. На ремонт каналізаційних труб – 3 мільйони гривень. На сучасний ремонт інтер’єрів, заміну вікон, побудову системи кондиціонування, внутрішнє перепланування, встановлення нових ліфтів потрібно ще понад 100 мільйонів гривень.


Київський головпоштамт розташований на розі Хрещатику та майдану Незалежності. Будівля, зведена в 1952–1958 роках, є пам’яткою архітектури місцевого значення. «Укрпошта» говорить про плані продати будівлю Головпоштамту з 2019 року. Попередня оцінка вартості будівлі становить 1 мільярд гривень.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі