У Європі впродовж трьох місяців планують розробити єдиний паспорт про вакцинацію від коронавірусу, сказала канцлерка Німеччини Анґела Меркель після саміту ЄС пише DW.

«Ми всі згодні, що потрібен цифровий сертифікат про щеплення. Потрібно приблизно трьох місяців, щоб створити відповідні технічні можливості», – сказала вона.

Меркель уточнила, що створення сертифікатів «не означає, що подорожувати можуть лише ті, хто має паспорт вакцинації».

У ЄС кілька місяців обговорюють паспорти вакцинації, які в майбутньому можуть дати певні привілеї їхнім власникам, зокрема можливість подорожувати. Австрія, Греція, Іспанія, Кіпр й Італія підтримують такий підхід. Водночас у Франції та Німеччина вважають, що такі документи можуть бути передчасними, оскільки дані про ефективність вакцин для запобігання передачі коронавірусу людині є неповними.

Поки що жодного політичного рішення в ЄС з цього приводу не ухвалено. Наразі держави-члени ЄС погодилися про необхідність розробки взаємно визнаних доказів вакцинації. Для цього планують створити базу даних для реєстрації щеплень і персоналізованого QR-коду для щеплених осіб.

Також вони домовилися зберігати обмеження на неважливі поїздки.


Раніше голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн говорила, що ЄС розглядає можливість запровадження паспортів про вакцинацію від коронавірусу й вважає це медичною необхідністю. Водночас у ВООЗ категорично проти такої ідеї. В організації кажуть, що поки що вакцину не можна сприймати як гарантований засіб захисту від хвороби.

На початку лютого президент України сказав, що Європа не буде пускати мандрівників, які не мають щеплення проти коронавірусу. І якщо країни ЄС введуть «паспорти вакцинації», то Україна вчинить так само.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі