Пандемія COVID-19 завершиться не раніше, ніж на початку 2022 року. Такий прогноз озвучив голова Європейського регіонального бюро ВООЗ Ханс Клюге в інтерв’ю данському телеканалу DR.

«Найгірший сценарій позаду», а зараз учені знають про коронавірус більше, як порівняти з 2020 роком, каже Клюге.

Попри те, що вірус продовжить поширюватися, потреби в жорстких обмеженнях вже не буде, пояснив представник ВООЗ. І додав, що такий розвиток подій є лише припущенням, оскільки точний результат поки не можна визначити.

Також Клюге уточнив, що нові мутації COVID-19 є нормою й вони не виведуть вірус з-під контролю, оскільки він намагається адаптуватися до людини. Клюге запевнив, що ВООЗ уважно стежить за ефективністю вакцин з огляду на появу нових штамів вірусу, і додав, що препарати можуть змінити для боротьби з мутаціями.


Раніше керівник програми ВООЗ із надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров’я Майк Раян сказав, що другий рік пандемії коронавірусу може бути «навіть складнішим» за перший. Насамперед це пов’язано з динамікою передачі хвороби та новими штамами вірусу.

ВООЗ планує виплачувати компенсації за наслідки, пов’язані з рідкісними серйозними побічними ефектами від вакцин проти коронавірусу в межах програми COVAX. Компенсації зможуть отримати люди з 92 країн із низьким і нижче середнього рівнями доходу. У цей список входить й Україна.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі