У Фінляндії виявили новий штам коронавірусу, який має ознаки «британського» та «південноафриканського» варіантів. Його назвали Fin-796H, пише Yle.

Новий штам виявили в лабораторії мережі Vita Laboratoriot. Там кажуть, що Fin-796H має мутації, які знайшли, наприклад, у варіантах коронавірусу у Великій Британії та ПАР, але поєднання мутацій є унікальним.

«Новий варіант вірусу був виявлений в одного з пацієнтів на минулому тижні. Поки що нічого не відомо ні про ступінь заразності й поширення, ні про негативний вплив вакцини на новий штам», сказала мікробіологиня Тару Мері.

Поки не зрозуміло, де з’явився цей штам. Імовірно, що він розвинувся поза межами Фінляндії, оскільки в країні досить низький відсоток хворих на COVID-19 проти інших країн, додала мікробіологиня.

Мутації в новому варіанті ускладнюють виявлення коронавірусу як мінімум одним з-поміж рекомендованих ВООЗ ПЛР-тестів. Фінські вчені кажуть, що причин панікувати немає, оскільки більшістю тестів цей варіант вірусу розпізнається.


У Великій Британії новий штам коронавірусу SARS-CoV-2 виявили в грудні 2020 року, але дослідження показали, що він виник у вересні 2020 року. За попередніми даними, новий штам є на 70% заразнішим, ніж первинний варіант.

Також новий штам коронавірусу зафіксували в Південно-Африканській Республіці. Він має робочу назву «варіант 501.V2».

У січні 2021 року новий варіант коронавірусу виявили на півдні Німеччини.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі