У Великій Британії виявили новий штам коронавірусу SARS-CoV-2. За попередніми даними, він є на 70% заразнішим, ніж первинний варіант. Через це у Британії запровадили додаткові обмеження, а інші країни припинили авіасполучення з Великою Британією. Редакція зібрала все, що варто знати про новий штам.

Коли з’явився новий штам

Уперше про виявлення нового типу коронавірусу у Великій Британії повідомили 14 грудня. Головний санітарний лікар Кріс Вітті заявив, що цей тип вірусу поширюється швидше, ніж «звичайний» SARS-CoV-2. А 19 грудня прем’єр-міністр країни Борис Джонсон виступив із заявою й попередив про можливу загрозу від нового штаму.

Але з’явився цей штам значно раніше. Дослідження показали, що він виник у вересні 2020 року, а потім до середини листопада поширювався серед населення.

Збільшення кількості випадків зараження вірусом нового типу вперше виявили наприкінці листопада, коли у Великій Британії намагалися з’ясувати, чому рівень зараження у графстві Кент не падає, попри обмеження. Потім виявили осередки, пов’язані з цим штамом, у Лондоні та Ессексі.

Чому новий варіант вірусу міг з’явитися

Усі віруси з часом мутують, нові варіанти з’являються регулярно. Докторка Мюге Чевік, учена-клініцистка та радниця уряду Великої Британії з питань вірусів, зазначила, що на сьогодні виявили понад 4 000 мутацій Sars-Cov-2.

Одним із можливих пояснень виникнення нового варіанту є тривала інфекція в одного пацієнта з імуносупресією (тобто ослабленням імунітету). Така інфекція могла призвести до накопичення мутацій.

Іншим можливим поясненням можуть бути процеси адаптації вірусу, які виникають у тварин, а потім передаються від них людям.

Як вберегтися від нового типу вірусу

Способи боротьби з цим штамом вірусу такі ж самі, як і з попередніми. Він не буде поширюватися, якщо уникати тісного контакту з можливими носіями. Треба мити руки, носити маску, триматися на відстані від інших і зменшувати соціальні контакти, тобто виконувати звичні рекомендації.

Чи є британський штам більше небезпечним

Наразі вчені не мають доказів того, що варіант частіше спричиняє важкі захворювання або смертність, але дослідження тривають.

Відомо, що він поширюється швидше за попередні штами. Головний санлікар Великої Британії Кріс Вітті сказав, що він може бути на 70% заразнішим.

Чи стійкий цей штам до вакцини Pfizer

Наразі немає доказів того, що вакцина Pfizer, яку вже почали використовувати у Великій Британії, не захищає людей від нового штаму. Але вчені будуть проводити додаткові дослідження, щоби встановити це точно.

Де поширився цей тип вірусу

Переважна більшість випадків була зафіксована в Лондоні, південно-східній і східній частині Англії. Поодинокі випадки виявили також в інших регіонах, зокрема в Уельсі.

За даними ВООЗ, новий штам також знайшли в Австралії, Данії та Нідерландах.

Як реагує Велика Британія та світова спільнота

Уряд Великої Британії посилив карантинні заходи в регіонах, де зафіксована велика кількість випадків зараження новим штамом. З 20 грудня в Лондоні в південно-східній Англії діє четверта категорія (Tier4) локального локдауну.

Деякі країни вирішили пригальмувати авіасполучення з Великою Британією. Серед них: Нідерланди, Бельгія, Австрія, Італія, Ірландія, Німеччина, Чехія, Франція, Швеція, Латвія, Литва, Естонія, Болгарія, Канада, Росія.

Посольство України рекомендує громадянам тимчасово утриматися від поїздок до Лондона та південно-східної Англії.


Редакція The Village Україна також звернулася до лікаря-вірусолога Алли Миронової, докторки медичних наук, завідувачки відділу респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського НАМН України. Вона пояснила, у чому головна небезпека нового штаму та чи є обмеження авіасполучення з Великою Британією адекватною відповіддю на ситуацію.

У чому може бути небезпека від нового штаму?

Насправді небезпека в тому, що він швидше поширюється, що він більш контагіозний, тобто заразний. Адже доказів про те, що він викликає тяжчу хворобу, немає.

Вважаєте, це правильне рішення — обмежити в’їзд та виїзд з Британії?

Те, що інші країни закрили від Британії свій повітряний простір, означає, що вони просто взяли час, щоби розібратися, подивитися, можливо, цей штам уже давно циркулює. Бо його вже виявили й в Австралії, і в Данії, і в Нідерландах. Якщо він уже циркулює, то це ні на що не впливає. Головне, що він не викликає тяжчої хвороби.

Але якщо він буде так швидко поширюватися, що медична служба не зможе впоратися, то тоді дійсно це буде проблемою. Тому зараз закрили, щоби вивчити та розібратися.

Звичайно, це правильно. На це піде, можливо, два тижні при інтенсивній роботі. А там буде видно – у залежності від того, що з’ясують.

Чи можемо ми з’ясувати, чи цей штам є в Україні?

Ми тестуємо, але не відрізняємо, чи це той штам, чи ні. Для цього потрібно робити секвенування, а це дуже специфічне й вартісне дослідження. У нас такого не роблять. Можна відправити зразки за кордон. Власне, уже понад 60 наших штамів є в базі даних GISAID (це глобальна база геномів вірусу грипу та нового коронавірусу, – ред.). Але ця база зараз висить.

Ми з четверга (17 грудня – ред.) намагаємося подивитися мутацію хоча б в наших штамах, але не маємо доступу. Хоча ми завжди користуємося цією базою. Вона була створена після пандемії 2009 року, а зараз використовується для збирання даних про COVID. І уже понад 200 000 сіквенсів COVID туди покладено.