Головою Українського культурного фонду призначили директора-художнього керівника Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка Михайла Захаревича, повідомили в УКФ.

Міністерство культури та інформаційної політики України призначило його на посаду наказом від 28 січня 2021 року. Попередньою керівницею УКФ була Марина Порошенко. Вона пішла з посади в грудні 2019 року. 

Михайло Захаревич закінчив акторський факультет Харківського державного інституту мистецтв імені Івана Котляревського. Розпочав кар’єру як актор у Запорізькому обласному музично-драматичному театрі, а згодом став його директором.

Михайло Захаревич

У 1996–1999 роках був заступником міністра культури України. З 1992 року перебував на посаді генерального директора Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка. З 2018 року Захаревич – директор-художній керівник театру. Викладає в Київському національному університеті театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого.

Захаревич – народний артист України (2004), заслужений працівник культури (1989), кандидат мистецтвознавства (2017).  Лауреат мистецьких премій імені М. Кропивницького й імені М. Крушельницького.

У грудні 2020 року Український культурний фонд представив новий склад наглядової ради. До неї ввійшли вісім членів за квотами президента, Мінкульту та внаслідок рейтингового голосування. Дев’ятим членом став Михайло Захаревич за посадою.


У 2020 році бюджет Українського культурного фонду хотіли скоротити вдесятеро. Редакція The Village Україна запитала у виконавчої директорки УКФ Юлії Федів, як фонду вдалося відстояти фінансування, на що планують виділити кошти протягом наступного року та як УКФ хоче побудувати систему, що не залежатиме від державного фінансування. 

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка

Обкладинка: Дзеркало тижня