Всесвітня організація охорони здоров’я не зафіксувала жодного випадку смерті внаслідок щеплення вакциною проти COVID-19, повідомила експертка ВООЗ Маріанджела Сімао.

Вона зазначила, що йдеться про найбільш розповсюджені нині препарати, наприклад про вакцину компаній Pfizer і BioNTech.

«І ми поки що не побачили жодної смерті від вакцин, які наразі використовують»,  сказала експертка.

Вона додала, що ЗМІ раніше повідомляли про побічні ефекти від вакцин. Зокрема, про анафілактичний шок після щеплення. Сімао каже, що це сталося через схильність деяких людей до серйозних алергій. У таких випадках потрібно вакцинуватися в медзакладах під наглядом лікарів.

У ВООЗ кажуть, що уважно відстежують будь-які серйозні побічні ефекти від вакцин та оновлюють свої рекомендації. Наразі оцінку ефективності та безпеки очікують щодо 12 вакцин.


Після введення вакцини від коронавірусу виробництва компанії Pfizer-BioNTech у Норвегії померли 29 літніх людей. Управління охорони здоров’я країни згодом повідомило, що не знайшло зв’язку між вакциною Pfizer-BioNTech і смертю літніх людей. Директорка установи сказала, що померлі «були дуже старими, немічними та мали серйозні захворювання». Тепер у Норвегії вважають, що «занадто ризиковано» вакцинувати людей похилого віку та тяжко хворих.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі