Управління охорони здоров’я Норвегії не знайшло зв’язку між вакциною Pfizer-BioNTech і смертю літніх людей, яким зробили щеплення, повідомляє Euronews.

За даними норвезького уряду, із моменту початку вакцинації в країні померли 33 людини похилого віку, які отримали першу дозу вакцини Pfizer-BioNTech.

Після аналізу 13 летальних випадків директорка норвезького управління охорони здоров’я Камілла Столтенберг сказала, що померлі «були дуже старими, немічними та мали серйозні захворювання», а аналіз причин смерті не проводили. 

«Найважливіше пам’ятати, що 45 людей помирають щодня в медичних установах Норвегії. Тож не встановлено, що є надлишкова смертність або що це пов’язано з вакцинами», – уточнила вона.

Однак Норвегія повторила свою рекомендацію про проведення медичного обстеження перед введенням вакцини слабким людям або тим, хто перебуває на межі смерті, як це вже робиться в інших країнах.

Раніше управління з лікарських засобів Норвегії було стурбоване тим, що звичайні побічні ефекти вакцинації (лихоманка чи нудота) могли «сприяти летальному результату в деяких вразливих пацієнтів»

Виробники вакцини Pfizer і BioNTech співпрацюють із Норвегією для розслідування причин смертей людей.


Вакцина компаній Pfizer і BioNTech показала 95% ефективності в різних вікових, статевих, расових та етнічних групах, а також практичну відсутність побічних ефектів. Повідомляли, що лише в 3,8% добровольців була втома, а у 2% – головний біль.

Всесвітня організація охорони здоров’я надала дозвіл на екстрене застосування вакцини Pfizer-BioNTech. Наразі це єдина вакцина, схвалена ВООЗ.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі