Під Києвом збираються побудувати слідчий ізолятор за принципом «модельної в’язниці». Про це повідомив міністр юстиції України Денис Малюська.

Наразі Мін’юст працює над проєктною документацією нових СІЗО під Києвом і Львовом, наступного року сподівається визначити для них місця й, імовірно, запустити пілотний проєкт так званої «модельної в’язниці».

«Це в’язниця, у якій ми будемо випробовувати кращі європейські практики, нові підходи як до персоналу, так і до тих, хто там буде утримуватися», – сказав Малюська в ефірі телеканалу «Дом».

«Модельна» в’язниця передбачає створення нормальних умов утримання, кращих, ніж у більшості українських в’язниць. Проте це не буде, за виразом міністра, «люксовим готелем».

Акцент робитимуть на адаптації ув’язнених до нормального життя. «Зараз у в’язниці людина, навпаки, відвикає від нормального життя, за неї готують їжу, подають, її дисциплінують. А вона просто сидить у камері й на годину може вийти в двір погуляти», – пояснив Малюська.

У Мін’юсті ж будуть орієнтуватися на практику західних і північних країн Європи, де ув’язнені працюють, заробляють гроші, витрачають їх за власним розсудом і навіть самі готують собі їжу. За таких умов людина, коли вийде з в’язниці, буде готова до життя на волі.

Крім того, у «модельній» в’язниці буде інша система охорони. Замість охоронних веж, які є не дуже ефективними, за словами міністра, запровадять відеоспостереження за периметром. Усередині в’язниці введуть «динамічну охорону», яка передбачає, що співробітники стають частиною колективу ув’язнених: вони одночасно охороняють і допомагають їм соціалізуватися.


У 2020 році в Лук’янівському СІЗО відкрили платні камери з поліпшеними умовами, у яких є холодильники, телевізори та столове приладдя.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі