Археологи показали розписаний фресками вуличний кіоск, який знайшли в давньоримському місті Помпеї.  

Такі античні кіоски називають термополями, що на латині означає «стійка з гарячими напоями». На прилавку власники ставили глечики з круглими отворами, з яких продавали гарячу їжу й напої. У глечиках археологи знайшли рештки їжі, якій майже дві тисячі років.

Термополій частково розкопали у 2019 році й відтоді фахівці продовжували обережно очищати його від вулканічного попелу. Спершу знайшли фреску, що зображує німфу верхи на морському коні та бій гладіаторів.

Далі вдалося очистити фрагменти, що зображують сцени з побутового життя та тварин, які були традиційною частиною меню, зокрема курку та качку.

Поруч знайшли також кістки качок, свиней, кіз, риби та равликів, що зберігалися у глиняному глечику. В одному з глечиків виявили кінські боби, які використовували як спецію до вина. Поруч знайшли також рештки двох людей.

Археологи кажуть, що знахідка допоможе отримати нову та точнішу інформацію про гастрономічні традиції у Помпеях. Гендиректор археологічного музею у Помпеях Массімо Осанна додав, що це перший повністю розкопаний термополій. Вважається, що у стародавніх Помпеях їх було близько 80.

Археологічний комплекс зараз закритий через пандемію коронавірусу. Його сподіваються відкрити до Великодня. Приблизно третина стародавнього міста ще не розкопана, тому продовжують з'являтися нові знахідки.


Помпеї та сусіднє місто Геркуланум були зруйновані під час потужного виверження вулкану Везувій у 79 році нашої ери. Виверження покрило Помпеї товстим шаром попелу, завдяки чому місто добре збереглося і стало джерелом для археологів. Після розкопок протягом XVIII-XX століть та облаштування музею просто неба Помпеї стали другою найбільш відвідуваною історичною пам’яткою Італії. На першому місці − Колізей, де тепер є аудіогід українською мовою.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: pompeiisites.org