Акція «Пересадити дерево» київської мисткині Анни Звягінцевої порушує проблему незаконної забудови на вулиці Гончара, у Києві, будівництво якої триває з 2008 року.

Художниця викорінила кілька паростків каштана, які почали рости поміж бетонного фундаменту недобудови, і пересадила їх у дерев’яний ящик. Акцію представили на першому екофестивалі Earthmate, який зараз відбувається в ботанічному саду.

«Це будівництво має безпосереднє відношення до мого життя, я там неподалік живу. Будівництво триває з 2008 року, я була свідком усіх подій, судових процесів. Я брала участь в акціях протесту, це вже не перша моя робота на цю тему», – розповідає мисткиня The Village Україна.

Незаконне будівництво на вулиці Гончара, 17-23, було заморожене кілька років тому, і тривалий час там роботи не проводилися. Будівельний майданчик встигнув зарости чагарниками й іншими рослинами. Серед них Анна Звягінцева знайшла й каштан.

У серпні 2020 року забудовник вирішив відновити будівництво, водночас погодився зменшити поверховість будівлі – відповідний меморандум забудовник підписав з місцевою громадою, яка виступала проти будівництва, і КМДА.

«Спочатку я запропонувала ботсаду пересадити цей каштан на їхній території й встановити табличку, як під рідкісними рослинами, з інформацією про неї, про її походження. Але вони відмовилися», – додає Анна.

Після екофесту художниця планує пересадити дерево самотужки, на приватній території. «Паросток каштана викорінила перфоратором, інакше він не піддавався. А пересадила я його за всіма правилами так, щоб він прийнявся».

«Екологія – це про взаємодію живих організмів між собою та їхнім середовищем проживання. Моя акція буквально ілюструє це. Рослини й люди взаємодіють на певних ділянках у місті, виникає екологія. У випадку з вулицею Гончара люди припинили діяльність на ділянці, а її заполонили рослини. Тобто екологія в місті, як і будь-де, не є сталою, взаємодія може обірватися в будь-який момент: наприклад, будівництво, що покинуте роками, раптом відновлює свою діяльність і витісняє рослини. Або ця взаємодія може взагалі не відбутися, наприклад, у ботсаду. Так, там є екологія, але вона бюрократично обумовлена: рослини там з’являються за певних обставин», – пояснює Анна відношення своєї акції до екології.


 Будівництво висотки на вулиці Гончара триває з 2008 року, забудовник – «Інвестиційно-будівельна група». Будівництво не законне, оскільки ведеться в буферній зоні Софії Київської, яка є заповідною територією. У 2019-му Верховний Суд визнав, що будівельні роботи незаконні.

 Анна Звягінцева – київська художниця родом із Дніпра. Навчалася в Національній академії образотворчого мистецтва та архітектури в Києві. З 2010 року – членкиня кураторської групи «Худрада», переможниця премії PinchukArtCentre 2018 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Анна Звягінцева