Екофестиваль Earthmate [англійською – «друг Землі»] уперше відбудеться в Києві з 25 по 27 вересня в Національному ботанічному саду імені Гришка. Мета івенту – підвищити рівень етичної свідомості містян і відповісти на їхні питання, пов’язані з екологією. Організатори підготували лекторій, воркшопи, а також артінсталяції та музичні виступи.

Earthmate проходитиме на близько 100 гектарах ботанічного саду, а інсталяції розмістять на понад 30-ти. Захід відбуватиметься з дотриманням карантинних умов, до того ж більшість подій проходитиме просто неба. The Village Україна дізналися в організаторів, що буде на екофестивалі Earthmate.

 Earthmate

Вартість на день відкриття Earthmate (24 вересня) 600 гривень

Вартість денного квитка на Earthmate після 25 вересня200 гривень

Абонемент на відвідування фестивалю з 25 по 27 вересня400 гривень

Арт

З 25 вересня на всій території фестивалю відкриється виставка Earthmate: представлять роботи митців, які спробували поглянути на проблеми екології з абсолютно різних поглядів. Перформанси, інсталяції, фото- та відеопроєкти розмістять на 17 локаціях ботанічного саду, серед них – печери, лабораторії й оранжереї.

Акція «Пересадити дерево» Анни Звягінцевої порушує питання незаконних забудов на Гончара, які ведуться з 2008 року. Ілля Чічкан у співавторстві з Ігорем Тіщенком презентує відеопроєкт, знятий у Прип’яті в межах резиденції Made in Chernobyl, аби переосмислити наслідки техногенної, гуманістичної й біологічної катастрофи. Антон Резніков виставлятиметься з графікою «Проповідь черв’якам»: у своїй роботі автор висвітлює найближчі, на його думку, стосунки людини з іншими земними істотами.

Слава Крижановський у своєму проєкті «Вимерлі» зобразив чотирьох тварин, які були остаточно знищені людиною як вид протягом останніх 200 років. Зображення тварин «зліплені» з антропоморфних форм, частин людського тіла, які заміщують саму тварину, витісняючи її з життя. «Основною ідеєю проєкту стало відтворення назавжди загублених видів за допомогою людських тіл. Ніби стародавні боги наклали на людей прокляття навіки застрягнути в образі загубленої ними тварини», – коментує митець.

Також свої роботи презентують Антон Саєнко, Олексій Зінченко, Борис Кашапов, Яна Бачинська, група PLASTIKWOOD, Дар’я Кольцова, Максим Дондюк, Аліна Максименко, Лана Кауфман, крос-дисциплінарна група художників і дослідників «Кліматично-мистецькі лабораторії», GORN і Юлія Радіонова.

Куратори експозиції: Марія Вторушин, Дар’я Кольцова й Андрій Сігунцов – вони влаштовуватимуть кураторські екскурсії.

Музика

На попередньому відкритті Earthmate, 24 вересня, зіграють учасник формації LOW, Jazzmate і засновник вечірок Parental Advisory та VESELKA, S.A. Tweeman.

У перший офіційний день фесту, 25 вересня, зіграють сети Ingret та Anna Kasyan і учасники об’єднання Criminal Practice: Ghetto Sunrise, Roma Khropko й Hopper Field. 26 вересня на музичній сцені зіграють V4W.ENKO, Radiant Futur і Poly Сhain. На завершення, 27 вересня, свої сети зіграють Kiss Allah і Rustam.

24 вересня

18:00–20:00 Jazzmate

20:00–22:00 S.A. Tweeman

25 вересня

17:00–18:00 Anna Kasyan (Live)

18.00–22.00 Criminal Practice: Ghetto Sunrise, Roma Khropko, Hopper Field

26 вересня

17:00–18:00 V4W.ENKO (Live)

18:00–20:00 Radiant Futur

20:00–22:00 Poly Chain

27 вересня

17:00–19:00 Kiss Allah

18:00–22:00 Rustam

Лекторій

Лекції на Earthmate відбуватимуться просто неба й у приміщенні актової зали купольної оранжереї та триватимуть усі три дні фестивалю: 25, 26 та 27 вересня. Кожен день матиме власну тему.

25 вересня присвятять концепції Zero waste та екологічному способу життя. Валерій Палій, який представляє Національну психологічну асоціацію, прочитає лекцію про те, як зміна клімату впливає на наше здоров’я, а куратор фестивалю Андрій Сігунцов – лекцію «Зі старого в нове: recycling».

26 вересня обговорюватимуть клімат і його зміни. Спершу покажуть документалку Cowspiracy, продюсером якої є Леонардо Ді Капріо: фільм розкаже про вплив тваринництва на навколишнє середовище. На цьому ж івенті дегустуватимуть веганські страви.

Після цього Тамара Хьюман, голова ГО «Кожна тварина», спільно з активісткою Vegans_ua Оксаною Островською прочитають лекцію «Як пов’язані веганство й клімат?» Експертки ГО «Екодія» Ольга Бойко й Ольга Гусакова дадуть відповідь на питання «Зміна клімату: до чого тут ми?» А кліматологиня Світлана Краківська виступить з темою «Клімат змінюється швидко: що відбувається та як із цим жити?» На завершення дня пройде презентація акцій і місій глобального соціально-політичного руху Extinction Rebellion.

27 вересня говоритимуть про сталі міста, паркові зони та сам ботсад. Керівниця міжнародного молодіжного руху School Recycling World Ксенія Ренчковська читатиме лекцію «Вплив дітей на сталий розвиток міст». Далі співзасновник і член ради ГО «Єдина Планета», посланець доброї волі ПРООН в Україні Павло Вишебаба говоритиме про те, як зробити Київ екологічним містом.

Презентують ще проєкт Garden Lab, який розповідає про сад на даху бойлерної на Подолі. Група кураторів і художників обладнала його під час резиденції «Ландшафт як монумент». Кураторка проєкту Леся Кульчинська розповість про концепцію саду та його створення.

25 вересня

15:00 Лекція «Як зміна клімату впливає на наше здоров’я?»

18:00 Лекція «З старого в нове: recycling»

26 вересня

Лекторій просто неба:

14:00 Лекція «Як пов’язані веганство та клімат?»

15:00 Лекція «Зміна клімату: до чого тут ми?»

16:00 Лекція «Клімат змінюється швидко: що відбувається та як із цим жити?»

Лекторій у виставковому залі:

19:00 Презентація акцій і місії Extinction Rebellion від Бразилії до Індії

27 вересня

Лекторій просто неба:

14:00 Лекція «Вплив дітей на сталий розвиток міст»

17:00 Презентація Garden Lab

Воркшопи та майстер-класи

25 вересня влаштують бесіду та майстер-клас для дорослих і дітей «Океани пластику. Як зробити мультфільм зі сміття?» від PLASTIKWOOD. Також цього дня відбудеться воркшоп «Екослід» від Ксенії Ренчковської зі School Recycling World. Ще 25 вересня співзасновниця руху Let's Do it Ukraine [частина Let’s Do It World] Юлія Мархель проведе майстер-клас «Як зробити своє життя в Україні екологічним? Відповідальне споживання», а 26 числа – «World Cleanup Day – зробимо світ чистим разом».

27 вересня буде воркшоп з плогінгу – шведської методики екофітнесу, яка передбачає, що люди бігають й одночасно збирають сміття. На тих, хто дістанеться фінішу забігу, чекає екскурсія прихованими місцями локації від менеджерки проєктів ботанічного саду Анастасії Павленко.

25 вересня

13:00 Бесіда та майстер-клас «Океани пластика. Як зробити мультфільм зі сміття?»

16:00 Майстер-клас «Екослід»

19:00 Воркшоп «Як зробити своє життя в Україні екологічним? Відповідальне споживання»

26 вересня

Лекторій просто неба:

12:00 Перегляд та обговорення фільму Cowspiracy, дегустація веганських страв

17:00 Майстер-клас «World Cleanup Day – зробимо світ чистим разом»

27 вересня

11:00 Плогінг-забіг від Let's Do it Ukraine

12:00 Бранч із кураторами фестивалю Earthmate

Лекторій просто неба:

13:00 Екскурсія Secret garden з Анастасією Павленко, менеджеркою проєктів ботанічного саду імені Гришка

15:00 Майстер-клас і лекція «Як зробити Київ екологічним містом?»