У Києві 61% нових житлових комплексів, побудованих з 2015 року, мають повністю закриту територію − від автомобілів та сторонніх. Мапу з новими ЖК склав проєкт ЛУН Місто.

Проєкт враховував 472 житлові комплекси, які побудували в місті з 2015 по 2019 роки. За даними ЛУН Місто, лише 18% нових житлових комплексів є неогородженими: це 84 житлові комплекси з 472.

Додають, що такі огороджені комплекси є популярними у США, Великій Британії, Аргентині, Мексиці й Китаї, а закритими можуть бути цілі мікрорайони зі своїми вулицями, парками, ігровими та спортивними майданчиками.

Попри це, згідно з аналізом огороджених спільнот Південної Африки, паркан не гарантує відсутність пограбувань зі зломом. А за словами колишнього виконавчого директора Програми ООН з населених пунктів Хуана Клоса, gated communities породжують ворожість, відчуття страху й посилюють нерівність.

Раніше житловий комплекс «Сонячна Брама» перекрив свою територію й заблокував безпечний прохід до метро «Виставковий центр». Мешканці інших ЖК створили петицію, у якій просили відкрити прохід.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі