У Києві відкрили першу «кризову кімнату» для жертв домашнього насильства, повідомили в КМДА.

Вона працюватиме як тимчасовий притулок для всіх жінок, дітей і чоловіків, які зазнали гендерно зумовленого насильства. Постраждалі зможуть отримати в кімнаті психологічну та юридичну допомогу, а також харчування і засоби особистої гігієни.

«Найбільша проблема – це коли жінка, часто разом із дитиною, тікає від кривдника, опиняється просто на вулиці, а соціальної послуги, яка мала б надаватися, немає. Для цього, власне, і було створено цю кризову кімнату, яка має стати тимчасовим прихистком для постраждалих від насильства», – каже заступниця голови КМДА Марина Хонда.

Адреса кімнати не розголошується з намірів безпеки постраждалих від насильства.

У «кризових кімнатах» працюватиме чотири працівники, які перебуватимуть там подобово, щоб була можливість поселяти жертв у будь-який час доби. Одночасно перебувати в кімнаті кризового реагування можуть 4 дорослих і двоє дітей. Потім постраждалих можуть влаштувати до притулку чи інших служб.

Відкриття «кризової кімнати» є одним з етапів формування повноцінної системи протидії насильству в місті – раніше запустили цілодобову службу довіри.

Над запуском працювали КМДА та Фонд народонаселення ООН за програмою  протидії та запобігання домашньому насильству.


 Від початку 2020 року поліція Києва зафіксувала понад 7 тисяч звернень щодо домашнього насильства – це на тисячу більше, ніж за попередній рік. За даними ООН, кожна шоста жінка в Україні пережила принаймні одну з форм насильства протягом останніх 12 місяців.

 У березні редакція побувала в одному з притулків для жінок у Києві й поспілкувалися з його керівницею та жінкою, яка нині там проживає. Читайте про це у матеріалі «Ви не маєте знати, де він. Репортаж з притулку для жінок, які постраждали від насильства».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: КМДА