Міністерство внутрішніх справ більше не дозволятиме виконувати чартерні авіарейси для евакуації українців з-за кордону, лише у виняткових ситуаціях і з гарантією безпеки. Про це повідомив глава МВС Арсен Аваков.

«МВС не дасть більше згоди на жоден авіаційний чартер. Пасажирське авіасполучення закрите. Винятки будуть рідкісні й лише за окремим рішенням – зі 100% обсервацією під контролем санітарних лікарів і з подальшим ПЛР-тестом. Заради мільйонів ми створимо незручності для кількох тисяч», – каже міністр.

Причиною обмеження, за словами міністра, є те, що багато громадян проігнорували заклик президента України самоізолюватись і поїхали відпочивати під час епідемії. Понад 75% випадків зараження коронавірусом у Києві – від тих, хто повернувся з-за кордону.

Ті, хто перебуває зараз на обсервації у київських готелях, незабаром пройдуть тест на коронавірус. Якщо вірус не виявлять, поліція розвезе кожного по домівках за умови жорсткого зобов'язання домашньої ізоляції й контролю з боку поліції.

Особи, які втекли з автобусів і ухилилися від обсервації до перевірки, вже отримали адміністративні протоколи, каже Аваков. Цих людей оштрафують на 17 тисяч гривень. А якщо у когось із втікачів виявлять вірус, поліція відкриє проти них кримінальне провадження, додав Аваков.


Станом на ранок 1 квітня в Україні лабораторно підтверджено 669 випадків COVID-19. У світі, за останніми даними, кількість інфікованих перевищила 800 тисяч випадків.

Уряд запровадив режим надзвичайної ситуації в Україні терміном на місяць і на місяць продовжив карантин – до 24 квітня. Що це означає і чим відрізняється від надзвичайного стану – ЧИТАЙТЕ ТУТ.

Читайте, що робити, якщо у вас є підозра на коронавірус, а також що відомо про коронавірус та як від нього захиститися.