Перший за два роки великий обмін ув'язнених між Україною та самопроголошеними республіками «ДНР» та «ЛНР» почали 29 грудня об 11:00 на КПВВ «Майорське», повідомляє Офіс президента України.

Станом на 13:00 звільнили перших 25 громадян України. Серед них – військові Сергій Іванчук, Юрій Явтушок, Іван Дєєв і Роман Фурсов. «Усі вони перебувають у безпеці на підконтрольній Уряду України території!», – написала Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Усього, за інформацією обмудсвумен Денісової, повинні звільнити 80 українських військовополонених. Утім, наразі офіційні списки на обмін не оприлюднювали.

За інформацією Інтерфакс-Україна, загалом верифікували і доправили на підконтрольну територію 25 громадян України:

1. Іван Дєєв

2. Юрій Євтушок

3. Едуард Алоян

4. Вікторія Вороніна

5. Тетяна Горбуліч

6. Володимир Данильченко

7. Олександр Данильченко

8. Валентина Єременко

9. Сергій Іванчук

10. Роман Кортишко

11. Денис Олійник

12. Анастасія Мухіна

13. Олександр Пауков

14. Денис Сікацький

15. Анатолій Семиренко

16. Олена Сорокіна

17. Валерій Тарасюк

18. Андрій Яровий

19. Євген Циганок

20. Роман Фурсов

21. Віталій Буянов

22. Вадим Завацький

23. Іван Катишев

24. Юрій Тучин

25. Валерій Семенов

За умовами обміну, українська сторона планує передати на непідконтрольну уряду частину Донецької та Луганської областей громадян України – колишніх «беркутівців», обвинувачених у розстрілі людей на Інститутській 20 лютого 2014 року.

Йдеться про Олега Янішевського, Сергія Зінченка та Павла Аброськіна, які перебували під вартою, а також Сергія Тамтуру й Олександра Маринченка, що залишалися під цілодобовим домашнім арештом. 28 грудня суд звільнив п'ятьох колишніх представниців так званої «чорної роти» «Беркуту» під особисте зобов'язання. Також окремих людей зі списку звільнили суди в Одесі та Харкові. Остаточний список на обмін поки не відомий.

Принаймні одна людина відмовилась від обміну та повернулась назад на підконтрольну Україні територію, пише Радіо Свобода. Українська правда, з посиланням на власні джерела, повідомляє про 22 людей, які відмовилися вирушати на непідконтрольні Україні території.

 Здійснюють обмін у межах домовленостей, яких досягнули на початку грудня під час перемовин у Нормандському форматі, і підтвердили у Тристоронній контактній групі в Мінську 23 грудня. На перемовинах у Парижі йшлося про обмін «усіх на усіх». 

Обкладинка: Офіс президента України