28 січня колектив київського Будинку актора організував мітинг проти закриття. У приміщенні планують провести реставрацію, проте хто буде орендарем пам’ятки архітектури після проведення робіт, ще не вирішили.

Що зараз? Будинок актора орендує приміщення у влади міста. Там проходять вистави Київського класичного художнього альтернативного театру, виступи музикантів і творчих колективів.

Договір оренди приміщення закінчується 19 квітня 2019 року.

Приміщення Будинку актора – київська кенаса на вулиці Ярославіві Вал, 7 /  Billchik, commons.wikimedia

У листопаді 2018 року директорка Будинку актора Вікторія Московенко зареєструвала петицію, де йшлося про те, що з квітня 2019 року Будинок може припинити своє існування через реставрацію.

«Наші звернення до київської влади щодо подальшої долі Будинку актора, вимоги надати нам інше приміщення на час реставрації будівлі задля можливості здійснення подальшої творчої діяльності, а також прохання надати переконливі гарантії щодо повернення колективу до свого приміщення по вулиці Ярославів Вал, 7 після закінчення реставраційних робіт, лишаються без відповіді», – йдеться у петиції.

Заступник голови КМДА Валентин Мондриївський запевнив, що проект реставрації передбачає лише ремонтні роботи, перебудов та зміни цільового призначення будівлі не передбачено. Також він додав, що колектив Будинку актора попередили про рішення заздалегідь, пише «Українська правда».

«Питання подальшої експлуатації та оренди приміщень кенаси буде опрацьовано тільки після завершення будівельних робіт та введення будівлі в експлуатацію», – додав Мондриївський.

Де буде працювати колектив Будинку актора та інші митці на час реставрації, не відомо.


 Молитовний дім караїмів побудували у 1902 році. З 1948-го діє як культурно-просвітній заклад Українського театрального товариства.

 У 1981 році у приміщенні Київської кенаси діє Будинок актора.