Житній ринок закриють щонайменше на два роки на час проведення реконструкції. Очікується, що реконструкція ринку розпочнеться у 2020 році й триватиме до 2022-го. Про це в інтерв’ю The Village Україна заявив генеральний директор Житнього ринку Вадим Фіоктістов.

«Житній ринок – це не лише найстаріший ринок Києва, а й, як зазначено у літописах, один із найстаріших ринків Київської Русі. Але зараз стан будівлі дуже плачевний, тому вона потребує реконструкції. Імовірно, вона почнеться в 2020 році і вже у 2022-му Поділ отримає оновлений торговий комплекс», – розповідає Фіоктістов.

За словами гендиректора, Житній ринок потребує реконструкції, оскільки з 1980 року в будівлі не проводили комплексного ремонту. «Ми плануємо, що реконструкція дозволить користуватися приміщенням ще 40-50 років, аби ринок прожив 100-110 років, які йому заклали проектувальники», – каже Фіоктістов.

Дах Житнього ринку складається з двох частин. Те, що можна побачити зсередини ринку – це не дах. Це противага з натягнутими вантовими тросами, між якими залиті бетонні блоки. Саме ці блоки утримують конструкцію. Своєю чергою, над противагою є покрівля, яка повторює геометрію і форму противаги і виконує функцію даху.

Ми розуміємо, у якому стані перебувають вантові канати на мінімальних точках натягу, де провисає противага. Але не розуміємо стану тросів на точках напруги, де вони кріпляться до стійок. Щоб зрозуміти стан тросів, треба зняти дах, просвердлити дірки в бетонних конструкціях до тросів, оцінити їхній стан і провести повну експертизу.

Вадим Фіоктістов, генеральний директор КП «Житній ринок»

Основна проблема проекту – відсутність даних щодо стану вантових тросів, які утримують конструкцію ринку. Технічне обстеження противаги вже провели. Однак зробили це не в повному обсязі й не за всіма потрібними нормами, каже Фіоктістов.

Водночас, за словами гендиректора Житнього ринку, запропонований варіант реконструкції не передбачає змін – ані в тому, що стосується архітектурних форм, ані в плані функціоналу. «Унікальну вантову конструкцію ринку не можна змінювати, оскільки будь-які втручання у конструкцію призведуть до повного її руйнування. Після реконструкції ринок збереже основне призначення і самобутній стиль радянського ультрамодернізму», – додає Фіоктістов.

Обіцяють в адміністрації зберегти й карбування на фасаді Житнього ринку: «Усі чеканки, розміщені на фасадах ринку, плануємо зберегти, відреставрувати і повернути. На наш погляд, вони вписуються в архітектурний ансамбль на Подолі», – додає гендиректор.

Проте продовжувати роботу під час реконструкції ринок не може. «Наявність досить небезпечної конструкції вантового натягу противаги не передбачає можливості експлуатації ринку з реконструкцією», – каже Фіоктістов.

Керівництво Житнього додає, що реконструкцію здійснюватимуть у межах Програми соціально-економічного розвитку Києва на 2017-21 роки. Утім, наразі проект перебуває на початковому етапі: адміністрація готує необхідну документацію.

Не вирішено наразі й питання фінансування реконструкції. «Після визначення вартості ремонту це будуть вирішувати депутати міської ради. Або бюджет міста Києва профінансує її самостійно, і будівля залишиться у повній господарській власності, або вирішать, що це занадто велике фінансове навантаження і є потреба оголосити інвестиційний конкурс», – пояснює Фіоктістов.


 У червні 2017 року на Житньому ринку демонтували кіоски на другому ярусі й почали ремонт ринку.

 Улітку 2017 року з’явилася інформація про майбутню реконструкцію ринку.

 У грудні КМДА повідомила про виділення 35 мільйонів гривень на реконструкцію Житнього ринку.

 У січні 2018 року виконавець обов’язків генерального директора Житнього ринку Аман Моламов заявив, що будівля продовжить працювати під час запланової реконструкції.

 У травні 2018 року генеральним директором Житнього став харків’янин Вадим Фіоктістов, який виграв конкурс, оголошений на цю посаду. Він замінив на ній в. о. гендиректора Моламова.

 Читайте матеріал про Житній ринок у рубриці «Де ти працюєш».

Фото та обкладинка: Анна Бобирєва для The Village Україна