10 червня на Контрактовій площі розпочався демонтаж малих архітектурних форм. Зміни у сквері №3 стали початком процесу ревіталізації району. The Village Україна розпитує про плани реконструкції Подолу у відповідального за зміни архітектора та міської влади.


Євген Петрощук, координатор проекту «Київська вітальня»

Кілька років тому Департамент містобудування та архітектури КМДА проводив відкритий архітектурний конкурс на реконструкцію Контрактової площі. Ми з командою взяли у ньому участь з роботою «Київська вітальня». Втім, розвитку наша пропозиція не отримала. Не вдалося розпочати процес реалізації проекту й торік.

Та цього року ми почали плідно співпрацювати з Подільською районною державною адміністрацією. ПРДА є замовником реконструкції, а ми розробляємо ескізний проект, власне проект і робочу документацію. Після погодження з владою міста ми передамо проект на реалізацію.

Downtown

Необхідно розділяти концепцію нижнього міста і концепцію верхнього міста. Якщо йдеться про нижнє місто в контексті Києва, то вибір тут не такий великий. Адже, на мій погляд, Майдан Незалежності у багатьох людей має стійкі асоціації з певними подіями. Своєю чергою, Контрактова – це місце, що історично завжди було людною площею.

Це справжня гаряча сковорідка: завдяки розташуванню Києво-Могилянської академії тут є студенти, є також представники бізнесу, мистецтва тощо. Це місце має багато зацікавлених сторін. І вони потребують, аби воно сприяло розвитку їх спільноти.

Контрактова повинна стати однією з перлин Києва. Адже в місті відчувається брак пішохідних вулиць. Наприклад, у нашому проекті вказано, що пішохідною повинна стати вулиця Сагайдачного – від її початку до перетину з Покровсько-Андріївською.

Сквер №3

Після демонтажу малих архітектурних форм на території скверу №3 буде проведено капітальний ремонт. У цьому випадку мова не йде про реконструкцію. Це лише демонтаж фундаментів, що залишилися після МАФів, озеленення території і перекладання на ній плитки.

Оновлений сквер №3 не передбачатиме жодних споруд, окрім диспетчерського центру транспортно-посадочного пункту.

На вулиці Спаській, що слугує кінцевою зупинкою трамваїв, планується створення транспортно-посадочного вузла. Там розмістять увесь нерейковий транспорт, а на вулиці Сковороди – рейковий. Також буде розроблено пандусний перехід до станції метро Контрактова площа, його подовжать у напрямку до скверу №3.

Найближчим часом ми розпочнемо процес громадських обговорень з мешканцями Подолу. Паралельно ми працюємо над розробкою низки дрібніших проектів. Наприклад, розробка дизайн-коду, навігації, адресних покажчиків, а також аналізу території та пішоходопотоків.

Цьогоріч ми плануємо закінчити всі концептуальні роботи. Приблизно у вересні ми хочемо віддати їх на експертизу.


Геннадій Пліс, перший заступник

голови Київської міської державної адміністрації

Наша основна мета – зробити Поділ привабливим для туристів. Для цього було проведено конкурс на реконструкцію Контрактової площі. Певні елементи запропонованих проектів стали основою для нашої концепції. Йдеться про зовнішній вигляд території, часткове перекриття вулиці Сагайдачного і загальний проект пішохідного Подолу.

«Пішохідний Поділ» – оперативна назва. Мова йде про низку окремих проектів. Наприклад, це реконструкції Житнього ринку, Контрактової площі, вулиці Сагайдачного, місцевого посадочного вузла, можлива реконструкція під’їздних шляхів тощо.

Нині «Пішохідний Поділ» перебуває на початковому, координаційному етапі. Ми збираємо робочу групу, яка б узгоджувала між собою низку перерахованих проектів.

Це різні проекти, що мають різних замовників. Вулиця Сагайдачного є зоною відповідальності Київавтодору, а район Контрактової площі – Подільської районної державної адмінстрації. Фінансуватися ці проекти будуть не лише коштами КМДА. Нині ми працюємо з кількам інвесторами. Зокрема – іноземними.

Задля технічної допомоги ми зверталися до німецької організації GIZ (Німецьке товариство міжнародного співробітництва). Зараз вона розглядає можливість виділення на розвиток Подолу близько 1,5 мільйона євро. Ці кошти планується витратити на проведення досліджень, консультацій і визначення найкращого підходу до ревіталізації району.

Демонтаж МАФів

Демонтаж малих архітектурних форм на Контрактовій площі здійснюється в межах плану ревіталізації цієї території. У цьому випадку йдеться і про боротьбу з МАФами, і про звільнення місця.

Що стосується перенесення цих кіосків, то рішення щодо легальних кіосків, ухвалює спеціальна комісія, що працює з комплексною схемою МАФів.

Сподіваюсь, до реконструкції вулиці Сагайдачного і посадочного вузла ми перейдемо до кінця року. Роботи розпочнуться, щойно закінчиться процес підготовки документації. Це стосується і реконструкції Контрактової площі.

Стосовно кінцевої зупинки трамваїв на цій території ще йде обговорення. Робоча група визначає, як краще це зробити. Наразі рішення не прийнято.

Житній ринок

Новий виконавець обов’язків генерального директора Житнього ринку намагається навести на підприємстві лад. Він уже розпочав ремонтні дії на площі в 3 тисячі квадратних метрів.

Та громадськість чомусь вважає, що початок ремонту – це щось небезпечне. Мені не зрозуміло, чому. Навпаки – мені подобається, що адміністрація намагається зробити ринок більш пристосованим і більш безпечним для торгівлі.

Цей ринок не ремонтували з 1980 року, тобто вже близько чотирьох десятки років. Ринок неодмінно треба ремонтувати. Надто враховуючи те, що КМДА розглядає Поділ як туристичний центр – це передбачає концепція «Пішохідний Поділ». Житній ринок має бути однією з окрас Подолу.

Коли хтось говорить про плани щодо фасаду ринку, я не розумію, про що йде мова. Жодні плани з цього приводу мені не відомі. Ані мені як представнику КМДА, ані в.о. гендиректора ринку про візуалізації архітектурного проекта, що з’явилися в мережі, нічого не відомо. Хтось на папері щось там робить, викладає в інтернет. Це їм треба ставити запитання, що вони цим мають на увазі.

У випадку з фасадом Житнього ринку я не бачив нічого такого, що могло б потрапити під можливий процес декомунізації. Впевнений, що зараз такого ризику немає. Згадка на панно про місто Смоленськ – на мій погляд, це не привід, щоб зруйнувати фасад.

У нас дуже чіткі плани: 1 мільйон гривень ми вже запланували для ринку на проведення документно-кошторисної документації, тобто для збору необхідних документів, необхідних для початку цього процесу.

Крім того ринок працює з архітектором, визначаючи, як краще проводити конкурс архітектурних концептів і пре-проектів. Ми вивчаємо, які зміни ми можемо проводити, наскільки споруда перебуває під охороною культурної спадщини.

Річ у тім, що будівля Житнього ринку не є пам’яткою архітектури, але його дах має унікальний статус. Частково він захищений історичними охоронними нормативними документами.

Фото: Студія ландшафтної архітектури Максима Коцюби, buro-o, Євген Петрощук, Володимир Шуваєв