Голова Всеукраїнської спілки парамедиків Ярослав Вус опублікував звернення до громадян із закликом не викликати швидку допомогу до «бомжів, алкоголіків і наркоманів» та інших «асоціалів, які не платять податки».

«Цим абсолютно необгрунтованим викликом швидкої ви позбавляєте чиюсь матір чи дитину допомоги... А потім бригада повинна везти асоціала у лікарню, де на сусідньому ліжку може лежати ваша матір чи дитина і нюхати цього чудового пацієнта», – йдеться у повідомленні.

Голова спілки зазначає, що безпритульним людям не потрібна медична допомога, а лежить він тому, «що є закон Ньютона і F=mg». Також Ярослав Вус зазначив, що ненадання медичної допомоги асоціальним людям є проявом європейської культури.

«Отже, якщо ви дійсно свідомий і хочете допомогти бомжу – підніміть його, поцілуйте, заберіть додому – помийте, дайте грошей і нагодуйте – саме це і є справжня допомога... Бомжі – не медична проблема, а соціальна. Не витрачайте бюджетні кошти дарма», –  зазначає голова спілки.

Звернення Всеукраїнської спілки парамедиків було опубліковане також і на сторінці організації у Facebook, однак невдовзі пост було видалено. Користувачі публікують у соцмережах скріншоти.


 Всеукраїнська спілка парамедиків – неурядова організація, що навчає основ першої невідкладної допомоги у різних життєвих ситуаціях.

The Village Україна звертається до правозахисних організацій та МОЗ, щоб з’ясувати їхню позицію щодо заяви Всеукраїнської спілки парамедиків.

Обкладинка: Victor Vizu/wikimedia