Виступ білоруської письменниці Світлани Алексієвич, запланований на 8 серпня в одеському Зеленому театрі, скасували.

Як пояснює адміністрація Зеленого театру, у день події зателефонував невідомий і «наполегливо рекомендував» скасувати виступ і додав, що нобелівська лауреатка внесена до бази «Миротворець» – реєстру людей, які, на думку розробників, становлять загрозу для державної безпеки України. Її досьє розмістили за 4 години до лекції, а через дві з половиною – видалили.

Алексієвич закидали «пропаганду, направлену на розпалювання міжнаціональної ворожнечі та маніпулювання суспільно значимою інформацією» через її заяви про участь українців у голокості на території Білорусі, зроблені під час виступу у Нью-Йорку 2016 року.

Письменниця та адміністрація Зеленого театру вирішили скасувати зустріч із міркувань безпеки усіх гостей. Саму ситуацію представники театру вважають провокацією.

Зустріч зі Світланою Алексієвич організатори планували два роки, фінансово проект «Привези нобелівського лауреата в Одесу» підтримали самі містяни. Зараз адміністрація почала повертати пожертви.


Світлана Алексієвич – радянська і білоруська російськомовна письменниця. Лауреатка Нобелівської премії з літератури за 2015 рік.

фото та обкладинка: Зелений театр