2019-й рік запам’ятається відкриттям мосту над Володимирським узвозом, будівництвом розв’язки на Шулявці, та електронним квитком у транспорті, який так остаточно і не запустили. Розповідаємо, що обіцяють зробити у Києві 2020-го.

Центр сучасної культури від Bursa і Balbek Bureau

Bursatelier і Balbek Bureau почали роботу над новим проєктом «П13» – центром сучасної культури на ВДНГ. Дві команди реконструюють 13-й павільйон комплексу та облаштують там різні простори, водночас хочуть зберегти історичний вигляд та естетику приміщення. Наразі Bursa і Balbek Bureau почали розробку концепції та створюють перші ескізи того, який вигляд матиме павільйон після реконструкції. Крім того, збирають команду, яка допоможе реалізувати проєкт.

© Євгеній Авраменко

Модернізація заводу «Енергія»

За останні чотири роки на заводі замінили три з чотирьох фільтрів. У 2020-му останній четвертий електрофільтр планують замінити на новий і встановити систему хімічного очищення димових газів. У КМДА вважають, що система допоможе у 5 разів знизити рівень шкідливих викидів після спалювання відходів.

© КМДА

Система моніторингу повітря

У 2020 році міська влада має розробити проєкт системи комплексного моніторингу повітря в Києві. Перші дві стаціонарні станції планують розмістити у Дарницькому районі Києва. Загалом проєкт передбачає 27 сучасних автоматизованих пунктів комплексної оцінки якості повітря. У бюджеті Києва закладено 40 мільйонів гривень на систему моніторингу.

Реконструкція Житнього ринку

Житній ринок планують закрити щонайменше на два роки на час проведення реконструкції. Очікувалось, що реконструкція ринку розпочнеться у 2020 році й триватиме до 2022-го. Наміри змінити ринок підтвердив радник міського голови Києва Максим Бахматов.

З 1980 року в будівлі ринку не проводили комплексного ремонту. Обіцяють в адміністрації зберегти й карбування на фасаді Житнього ринку.

© Анна Бобирєва для The Village Україна*

Готель на Печерську від Bursa і Balbek Bureau

Bursa і Balbek Bureau у 2020-му відкриють готель на Печерську з пентхаусом, рестораном і баром. Готель на 133 номери розташовуватиметься в приміщенні старого гуртожитку, яке повністю змінили. У ньому буде бар на даху, ресторан на першому поверсі та пентхауси на десятому.

© Василь Гроголь

Реконструкція трамвайної лінії на Троєщині

Реконструкцію трамвайної лінії на Троєщині почнуть у 2020 році: від вулиці Милославської до Дарницького залізничного вокзалу. Реконструкція потрібна для того, щоб запустити нові трамваї, які мають закупити у Києві. Реалізувати проєкт мають до кінця 2022 року.

Запуск електронного квитка у транспорті

Електронний квиток у громадському транспорті мали повністю запустити в листопаді 2019 році, проте запуск перенесли на 2020-й.

Запуск е-квитка перенесли тому, що в КМДА не узгодили питання проїзду пільгових категорій пасажирів, які не зареєстровані у Києві. Ще одна причина – це перенесення термінів впровадження учнівського електронного квитка.

4G у метро

Запуск 4G у київському метро відбуватиметься поетапно, а вже до кінця 2020 року його планують організувати на всіх станціях. Уже в першому кварталі 2020 року почнуть встановлювати 4G на станціях «Академмістечко», «Житомирська», «Святошин», «Нивки», «Героїв Дніпра», «Мінська», «Оболонь», «Сирець», «Дорогожичі» та «Лук’янівська».

На кінець 2020 року – початок 2021 року заплановано запуск 4G на всіх станціях та у тунелях метро. Впровадженням 4G у метро займатимуться оператори Kyivstar, Lifecell, Vodafone Ukraine та китайська компанія Huawei спільно з «Київським метрополітеном».

Відкриття Ocean Mall

Торгово-розважальний комплекс Ocean Mall мали відкрити у вересні 2019 року, але перенесли це на 2020-й. Його площа становитиме близько 300 тисяч квадратних метрів. У Ocean Mall H&M, Mango, Reserved, Zara і зал із технологією IMAX від мережі кінотеатрів «Планета Кіно». На трьох поверхах буде представлено всі цінові категорії брендів.

© Ocean Mall

Перший в Україні магазин IKEA

Шведська компанія IKEA планує відкрити перший у Києві магазин після того, як запустить електронну комерцію. Онлайн-магазин компанія хоче відкрити навесні 2020 року.

Перший магазин IKEA відкриють у торговому центрі Blockbuster Mall на проспекті Степана Бандери, хоча спершу планували зробити це в Ocean Mall. Раніше повідомляли, що першим мав стати магазин IKEA в Ocean Mall на Либідській, а другим – IKEA у Lesnaya Mall на Броварському проспекті. «Щоб якнайшвидше зробити асортимент функціональних товарів IKEA з привабливим дизайном і цінами доступним якомога більшій кількості людей в Україні, компанія вирішила спершу запустити електронну комерцію. Очікувана дата запуску − весна 2020 року», − пояснили в компанії.

© Анна Бобирєва для The Village Україна*

Торговий центр Retroville

Торговий центр Retroville за адресою проспект Правди, 47 майже готовий до запуску. Відкриття заплановане на початок 2020 року. У Retroville розміщуватимуться супермаркет Novus, кінотеатр Multiplex, дитячий розважальний центр Fly Kids, будівельний гіпермаркет Leroy Merlin, магазин товарів для дому JYSK в оновленому форматі, магазини електроніки Eldorado, «Фокстрот», Moyo, а також фітнес-клуб SportLife.

© Retroville