Keller Bar – це новий бар і майданчик для електронної музики в промзоні на Подолі. Це оновлення закладу, який з 2014 до 2017 року працював поряд із Житнім ринком. За формат відповідають засновники, які протягом тривалого часу організовують вечірки.

Концепція

Keller Bar – це заклад, який працював на Подолі з 2014 до 2017 року та поєднував формати бару та майданчика для вечірок. «За час, проведений разом, ми встигли провести 245 вечірок», – підбивали підсумки роботи неподалік від Житнього ринку у травні 2017-го. За кілька місяців вони відкрили новий заклад – бар «Хорошо, всегда» працював із 2017 до 2018 року на вулиці Січових Стрільців. Протягом року засновники шукали нове приміщення, врешті обравши простір у промзоні на вулиці Кирилівській. З жовтня 2019-го вели ремонтні роботи, відкриття планували на березень. У тестовому режимі та з виконанням вимог карантину відкриття провели в липні.

Keller Bar

Де: місто Київ, вулиця Кирилівська, 71

Коли: п’ятниця, субота, неділя

Instagram

Фото Ігоря Тишенка

Keller Bar заснували та розвивають четверо власників: Анна Шурпач, Денис Коваль, Олег Ачилов і Наталія Сакун. Співзасновники мають близько 15 років досвіду організації вечірок, зокрема співпрацювали з техно-ініціативою Rhythm Buro та розвивали напрямок drum’n’bass. Розповідають, що здебільшого вдалося зберегти команду до перезапуску на новій локації. Запитуємо, чому було важливо відновити Keller Bar за три роки після закриття першої локації. «Тому що нам бракувало цього закладу в місті, до того ж, хотілося зробити щось своє. Врешті-решт, ми вже давно працюємо в цій сфері, розвивали відразу кілька майданчиків, але хотілося мати своє місце, де можна було б рости й прогресувати», – відповідає співвласниця Шурпач. «Keller Bar не можна було не побудувати. Це місце, де можна реалізувати всі найбільш божевільні ідеї разом із однодумцями та відчувати себе, як удома», – додає співзасновниця Сакун.

Новий Keller Bar продовжує справу попереднього закладу, кажуть співзасновники. «Наше завдання – дати платформу для молодих діджеїв», – розповідає технічний директор Денис Коваль. «Ми продовжимо бути майданчиком для нових імен електронної сцени. Свого часу однією з перших (і найулюбленіших) наших резиденток була Dasha Kolosova. Хочемо продовжувати відкривати нових діджеїв», – додає співзасновниця Шурпач. «Ми продовжимо бути відкритими до всього нового. Байдуже, ти музикант чи світловик. Чи, може, виливаєш із бетону витвори мистецтва? Ми хочемо стати платформою для розвитку різних напрямків і сфер», – каже Сакун.

Локація

Keller Bar розташований на території колишнього ливарного цеху Експериментального механічного заводу на вулиці Кирилівській. Вхід до закладу в промисловій зоні на Подолі – з дороги на перетині вулиць Кирилівської та Нахімова. Гості закладу проходять контроль і спускаються в нижню частину локації через дерев’яні сходи, які побудували нові власники. Внизу територія шихтового двору на близько 500 м² – основний танцювальний майданчик під накриттям і бар. Загалом простір може вмістити до 800 людей. «Усе, що зараз є на подвір’ї, ми побудували власноруч», – кажуть співвласники.

Анна: У Keller Bar біля Контрактової було 82 м², а зараз маємо уп’ятеро більше місця. Не було завдання знайти велике приміщення, було завдання знайти нову локацію, бо на старій не склалися стосунки з орендодавцями. Просто шукали місце, яке сподобається. Тут нам сподобалося відразу.

Фото Ігоря Тишенка

Денис: Коли вперше зайшли на локацію, було зрозуміло, що тут дуже багато роботи. Бачили тут гори сміття. Але в уяві малювалася перспектива.

Анна: У процесі пошуку дуже мало місць підходять: на 99% локацій ти не можеш уявити, що там можна зробити. Тут відразу було зрозуміло, яким майданчик може бути після відкриття.

Денис: До того ж, це – тіньовий бік: тут навіть у сонячний день не так спекотно.

Олег: Але спершу треба було вивезти звідси близько сімнадцяти 16-тонних «КамАЗів» будівельного сміття.

Денис: Навіть ця бетонна підлога була під 10-сантиметровим шаром бруду.

Анна: Дуже багато всього відкрили для себе про будівництво [сміється].

Денис: Під час карантину було небезпечно залучати сторонніх людей. Тому що не могли простежити за здоров’ям працівників. Тож фактично це подвір’я ми побудували власними руками.

Олег: Це все зробили десятеро людей.

Денис: Наш начальник охорони, старший бармен і бармени, наприклад, поклали цю дерев’яну підлогу [під основним танцмайданчиком] – вони всі хлопці з руками. Хто не вмів, той навчився [сміється].

Олег: Даша Колосова фарбувала ту стіну сірою фарбою, наприклад [сміється].

Анна: Навесні й на початку літа проводили суботники, приїжджало багато друзів, друзів друзів і знайомих. Усі допомагали щось робити: хтось щось переносив, хтось фарбував, хтось допомагав прибирати.

Для основного простору придбали американську звукову систему Adamson. «Це топове обладнання. Думаю, одне з найкращих у Києві», – каже співзасновник Ачилов. Технічний директор Коваль розповідає, що локація добре підходить для вечірок, оскільки тут немає жодного прямого кута, що унеможливлює відбивання звукових хвиль. «Ми розрахували геометрію: тут максимально рівномірне покриття на локацію, у будь-якій точці танцмайданчика все звучить однаково», – каже Коваль. Доповнює, що за підсумками перших вечірок введуть певні зміни, додадуть світлове обладнання.

Фото Ігоря Тишенка

Режим роботи

Після ремонтних робіт із жовтня 2019 року відкриття планували провести в березні. Після оголошення карантину дату повинні були затримати. «Навіть не розглядали варіант не відкриватися, але карантин вніс свої корективи», – кажуть у Keller Bar. У липні майданчик працював в режимі адаптованого карантину: не більше однієї людини на 5 м², вечірки влаштовували з 19:00 до 23:00, також випробували формат денних заходів. З 1 серпня працюють і після 23:00.

«Зараз працюємо в ручному режимі. Комісія ухвалює рішення на тиждень, ми розуміємо, як працюємо протягом тижня. Тоді чекаємо наступного рішення», – каже співзасновниця Шурпач. Додає: «Ми точно розуміємо, що ще кілька місяців будемо перебувати в невизначеності. Ніхто не знає, як будуть розгортатися події восени та взимку, буде друга хвиля чи не буде. Відповідно, неможливо планувати діяльність на тривалий період».

Фото Ігоря Тишенка

На осінь Keller Bar планує запуск ще двох приміщень: окремих зал у колишніх приміщеннях цехів: у будівлі поряд із баром і в підвальному просторі. Для підвалу підготували італійську звукову систему RCF, тут буде окремий бар і кілька танцювальних майданчиків. Також внизу планують облаштувати офіс менеджменту. Ще один простір – у будівлі над підвалом. Для нього облаштують окремий вхід. «Ми запустилися в режимі карантину й тестування, тому продовжуємо будувати Keller. У вихідні танцюємо, а в будні – будуємо», – кажуть співзасновники.

Фото: Костянтин Гузенко для The Village Україна