Наприкінці жовтня минулого року по всій території України встановили обмеження на використання електроенергії через пошкодження енергетичної інфраструктури внаслідок масованих російських обстрілів. Через це ДТЕК тоді запровадив графіки вимкнень світла. Вулиці Києва, як і сотень інших українських міст, поглинула темрява, яка за більш ніж чотири місяці встигла стати нормою для містян.

Знову київські ліхтарі без жодного попередження засяяли наприкінці лютого цього року (подекуди навіть яскравіше, ніж було до перших відключень), а з цим зникли і планові й аварійні відключення світла. Такі зміни закономірно здивували киян і викликали низку питань, для яких останні місяці єдиним джерелом світла в темний час доби були переважно автомобільні фари.

Журналіст The Village Україна Серж Хуцану [до масованої ракетної атаки 9 березня] розпитав департамент транспортної інфраструктури КМДА й КП «Київміськсвітло», як сьогодні функціонує система вуличного освітлення й чи можна економити міське світло заздалегідь.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Департамент транспортної інфраструктури


– Як ухвалювали рішення про відновлення вуличного освітлення?

Необхідність обмежити енергоспоживання й роботи в обмеженому режимі навантаження мережі зовнішнього освітлення була зумовлена ракетними обстрілами Російської Федерації по об’єктах енергосистем. Після проведених енергетиками робіт із відновлення об’єктів енергетичної інфраструктури, а також на підставі вимірювання реального споживання електроенергії в Національній енергетичній компанії «Укренерго» визначили можливості забезпечення лімітами споживання використання електроенергії населенням і підприємствами. Унаслідок цього місто поступово поверталося до відновлення вуличного освітлення.


– Як зараз справи з дефіцитом електроенергії?

Станом на сьогодні енергопостачальна компанія не вимагає обмеження в енергоспоживанні й зменшенні навантаження на мережі зовнішнього освітлення. Тому аварійні відключення мінімізували.


– Який зараз стан енергоносіїв?

Національна енергетична компанія не вимагає обмежень, і енергопостачальна компанія забезпечує потреби КП «Київміськсвітло» в електроенергії в достатньому обсязі.


– Більшість містян звернули увагу на замінені лампи й ліхтарі на більш яскраві світлодіодні. Коли встигли замінити й чому вибір впав саме на них?

Заміна натрієвих і ртутних світильників на світлодіодні розпочалася в місті з 2017 року. Вона відбувається в режимі капітального ремонту мереж, а отже, із дотриманням міжремонтних термінів експлуатації.

Перевагами такого освітлення є можливість змінювати в автоматичному режимі потужність із забезпеченням необхідних якісних показників світла й економії електроенергії до 30%. Окрім ефекту зменшення електроенергії, світлодіодні лампи є більш довговічними й екологічними.


– Як узагалі функціонує система вуличного освітлення зараз?

Мережі зовнішнього освітлення вмикаються й вимикаються централізовано апаратним способом за допомогою програмного забезпечення відповідно до затвердженого графіку їх роботи.

Згідно з розпорядженням Київської міської державної адміністрації від 13 січня 2009 року №22 «Про затвердження сезонного режиму роботи мереж зовнішнього освітлення на території міста Києва», КП «Київміськсвітло» вмикає освітлення за встановленим графіком, який публікується на сайті.

Зазначаємо, що режим роботи мереж освітлення залежить від довжини світлового дня, тому графіки ввімкнення освітлення створюються з урахуванням відповідних розрахунків науковців Національної академії наук України. На всіх об’єктах зовнішнього освітлення, які перебувають на балансовій території міста, забезпечується 100% увімкнення зовнішнього освітлення.

КП «Київміськсвітло»


– Містяни звернули увагу, що світла немов стало більше саме на роковини повномасштабного вторгнення [24 лютого 2023]. Чи справді це так? Чи дійсно в такому рішенні був певний символізм?

– Ні, у такому рішенні жодного символізму не було. Національна енергетична компанія «Укренерго» визначила можливості забезпечення лімітами споживання електроенергії населенням і підприємств. А отже, місто поступово повернулося до відновлення вуличного освітлення в повному обсязі.


– Які рішення і хто ухвалює, щоб, наприклад, увімкнути освітлення на одній із вулиць Києва? Як це регулюється й робиться вибір на користь того чи того будинку/вулиці?

– Увімкнення освітлення на будь-якій з вулиць Києва в режимі аварійного відключення є наслідком спроможності енергосистеми забезпечити всіх споживачів необхідною потужністю. Отже, відбуваються відключення потужності незалежно, чи то є будинок, вулиця чи підприємство.


– Дехто з користувачів мережі скаржиться на те, що світла на вулицях стало забагато, і запитують, чи можна економити його заздалегідь, щоб у разі можливого наступного ракетного обстрілу в місті був резерв. Чи це так працює?

– Мережі зовнішнього освітлення працюють у режимі реального часу споживання електроенергії. Водночас створити запас електричної енергії технічно неможливо. А отже, у разі необхідності аварійних обмежень споживання електричної енергії роботу мереж зовнішнього освітлення теж буде обмежено через знеструмлення.