За 2021 рік в Україні сталося близько 21 тисячі пожеж, які часто виникали внаслідок неправильного використання обігрівачів. Тому важливо не залишати їх увімкненими протягом довгого часу й правильно обирати модель для вашого приміщення. За даними інтернет-магазину Vencon, найпопулярнішими типами обігрівачів у 2021 році стали інверторні кондиціонери, електричні конвектори та керамічні панелі.

Разом з експертом з інженерних рішень розповідаємо про переваги й недоліки різних обігрівачів і де їх поставити, щоб у кімнату не потрапляв холод. А також дізнаємося, який обігрівач найшвидше нагріває кімнату і є найбезпечнішим.

Богдан Березенський


експерт з інженерних рішень компанії Vencon

Які є види обігрівачів і на що зважати під час вибору

Загалом існує сім видів обігрівачів: масляний радіатор, тепловентилятор, інфрачервоний обігрівач, конвектор, керамічна панель, інверторний кондиціонер і теплова повітряна завіса.

Щоб правильно підібрати обігрівач, передусім потрібно звернути увагу на площу й тепловтрати приміщення. Також важливо зважати на місце розташування пристрою та його потужність. Стандартний показник потужності на 1 м² – 100 Вт. Тобто в приміщення, розмір якого 10 м², потрібно ставити обігрівач із потужністю 1000 Вт або 1 кіловат.

Потужність обігріву прямо залежить від тепловтрат, які розраховуються для кожного приміщення окремо. На тепловтрати впливають:

  • теплоізоляція
  • висота стелі
  • кількість і якість вікон
  • розташування кімнати в будинку

Якщо приміщення розташоване не на першому й не на останньому поверсі та має теплоізоляцію стін, то втрачатиме менше тепла. У таку кімнату можна ставити обігрівач із потужністю 700 Вт на 10 м², що на 30% менше за стандартні показники.

Також важливо визначитися, яким обігрівом слугуватиме пристрій – додатковим чи основним. Якщо людині не вистачає центрального опалення, то можна придбати обігрівач із невеликою потужністю – 50 Вт на м². Тобто на кожні 10 м² кімнати підійде обігрівач із потужністю 500 Вт.

Тип управління є важливим елементом, на який потрібно зважати під час вибору обігрівача. Існує механічне й електронне управління. Якщо порівняти витрати на електроенергію під час використання двох однакових конвекторів із різними типами управління, людина заплатить на 10–15% більше за обігрівач із механічним управлінням, оскільки він не так точно визначає температуру.

Які є переваги та недоліки кожного виду обігрівача

  • Масляний радіатор

Основним плюсом масляного радіатора є те, що він, на відміну від інших обігрівачів, не так швидко пересушує повітря.

Масляний радіатор заповнений рідиною, яка досить довго нагрівається. Від неї тепло передається металічній частині обігрівача. Це тривалий процес, тому, на відміну від інших обігрівачів, швидко підняти температуру в приміщенні не вдасться. Ще одним мінусом є те, що масляний радіатор на початку своєї роботи більше споживає електроенергії.

  • Тепловентилятор

Такий обігрівач швидко нагріває кімнату, оскільки має вентилятор, який розносить тепле повітря на великі відстані. Ба більше, тепловентилятор досить компактний, тому його легко переміщати.

У середньому тепловентилятор має потужність 1,5 кіловат і може обігріти від 10 до 20 м² за приблизно 20 хвилин. Найбільше такий обігрівач підходить для офісу або гуртожитку.

Щодо мінусів під час роботи тепловентилятора вологість у приміщенні падає швидше, аніж під час роботи інших видів обігрівачів. Це відбувається через спіраль, розташовану всередині пристрою. Унаслідок високих температур вона сильно нагрівається й пересушує повітря. Часто під час роботи тепловентилятора виникає неприємний запах через те, що пил потрапляє на розжарену спіраль. Якщо залишати такий обігрівач увімкненим на ніч, то зранку у вас може виникнути відчуття сухості в роті. Також тепловентилятор може заважати людям уночі, оскільки працює досить шумно.

  • Інфрачервоний обігрівач

UFO-лампа працює тихо й поширює тепло на невеликі відстані, тому її зазвичай ставлять на терасі, балконі або поруч із людиною. Однак такий обігрівач не дуже підходить для квартири, тому що сильно розжарює повітря й ті, хто стоять поруч, можуть обпектися.

  • Конвектор

Усередині конвектора є закриті пластинки, які поступово нагріваються під час роботи обігрівача. Повітря, що заходить всередину конвектора, проходить повз ці пластинки й насичується теплом. Після цього тепле повітря виходить з обігрівача й швидко прогріває кімнату. Ба більше, конвектор працює безшумно й не боїться вологи, тому його можна ставити у ванну.

Є також більш дешеві «голчасті» конвектори. Усередині таких обігрівачів нагрівальний елемент не закритий іншими частинами, тому пил, який потрапляє на нього, згорає. Це зі свого боку спричиняє неприємний запах. Також конвектори «голчастого» типу моментально нагріваються та холонуть і швидко сушать повітря.

  • Керамічна панель

Перевагою керамічної панелі є те, що вона довше охолоджується, тому протягом 15 хвилин після вимкнення прогріватиме кімнату. Таким способом електроенергії споживається трохи менше, оскільки панель також нагріває стіни, меблі й інші предмети поблизу себе. До того ж під час роботи керамічної панелі рівень вологості в приміщенні різко не впаде.

Основним мінусом є те, що такий обігрівач не може повністю прогріти кімнату, тому потрібно купувати додатковий пристрій. Також від гарячого корпусу панелі можна обпектися, тому важливо слідкувати за її температурою. Існують комбіновані панелі, спереду яких є спеціальний захист, що не дає корпусу сильно нагріватися.

  • Інверторний кондиціонер

Найбільш ефективний спосіб швидко обігріти кімнату та сплатити за електроенергію менше – це придбати кондиціонер. Найкраще обирати інверторний кондиціонер, який, на відміну від звичайного, може працювати навіть під час -30С° морозу на вулиці.

Попри його високу ціну, у перспективі ви платитимете за споживання електроенергії втричі менше, аніж якщо встановите в приміщенні інші види обігрівачів. Тобто кондиціонер може обігріти кімнату розміром до 25 м² і водночас споживатиме не 2,5 кіловата, як інші обігрівачі, а лише 700 Вт. Також він стане в пригоді не лише взимку, а й улітку.

Мінусом такого обігрівача є те, що він не нагріває предмети довкола себе, а лише ганяє повітря. Тому, якщо вимкнути інверторний кондиціонер, приміщення буде швидше холонути. Також деякі кондиціонери працюють шумно, тому можуть заважати людині.

  • Теплова повітряна завіса

Зазвичай теплову завісу використовують, щоб перекрити потік холодного повітря, який може надходити в приміщення зовні. Цей обігрівач працює за таким механізмом: тепле повітря рухається вниз з обігрівача та створює повітряну завісу, через яку холодне повітря не може пройти. Тому теплові завіси ставлять на вході в супермаркет або СТО, де часто відчиняються двері й холод може потрапити всередину.

Основний критерій для вибору завіси – це її ширина. Якщо в кімнаті ширина дверей 2 метри, то й ширина завіси повинна бути такою. Щоб тепле повітря повністю перекривало вхід холодному, важливо зважати на висоту, на яку потрібно вішати обігрівач.

Де ставити обігрівач

Найкраще ставити його біля місць, звідки виходить найбільше холодного повітря, наприклад біля вікна або дверей. Тепло з обігрівача підніматиметься нагору й створюватиме умовну завісу між холодним і теплим простором. Завдяки такому розміщенню в кімнату не потраплятиме холод.

Також можна ставити 2 обігрівачі з протилежних сторін, оскільки так повітря рухатиметься з двох сторін і швидше прогріє приміщення. У кімнату розміром 15 м² краще ставити 2 обігрівачі з потужністю 750 Вт, аніж один на 1,5 кіловат. Якщо правильно виставити температуру обігріву й регулярно провітрювати приміщення, 2 обігрівачі в кімнаті не пересушуватимуть повітря.

На скільки градусів варто обігрівати приміщення

Найкомфортніша температура повітря для людини – 21С°, водночас вологість повинна бути близько 50–60%. Тому під час опалювального сезону варто обов’язково вмикати зволожувач повітря. Додатково можна придбати термогігрометр, який показує рівень вологи й температуру в приміщенні. Завдяки такому приладу ви зможете контролювати оптимальні показники й керувати ними.

Щоб зекономити електроенергію та відчувати себе комфортно, уночі можна обігрівати кімнату до 18С°.

Який обігрівач найшвидше нагріє кімнату й прослужить найдовше

Кондиціонер і тепловентилятор найшвидше нагрівають приміщення, оскільки на противагу іншим обігрівачам роздувають повітря вздовж кімнати. Найдовше нагріватиме приміщення керамічна панель.

Керамічна панель і кондиціонер працюють близько 5–8 років, а конвектор трохи менше. На те, скільки років прослужить обігрівач, впливають температурні показники й правильний і своєчасний догляд за пристроєм.

Який обігрівач найбільш безпечний

Найбезпечнішим є кондиціонер, тому що в разі системних збоїв він автоматично вимикатиметься.

Конвектор зазвичай має спеціальний датчик перекидання, який вимикає обігрівач у разі, якщо він перевернувся. Тому він не загориться, навіть якщо впаде на підлогу.

У деяких моделях масляного радіатора теж є датчик перекидання, що робить цей вид обігрівача безпечним. Однак не варто розвішувати на радіатор одяг і ставити його біля предметів, які можуть легко загорітися. Наприклад, біля тонкого й дешевого пластику.

Одним із найбільш небезпечних обігрівачів є тепловентилятор, який зазвичай має механічне управління й може взірватися, якщо працюватиме занадто довго. Тому тепловентилятор варто вимикати на ніч.

UFO-лампи можуть бути небезпечними, якщо мають механічні пошкодження або якщо людина підносить до них предмети, що можуть легко загорітися.